Ενδεχόμενο διακοπής στον αγωγό IUK Βρετανίας - Βελγίου

  05/11/2018 07:42
Ενδεχόμενο διακοπής στον αγωγό IUK Βρετανίας - Βελγίου

Προσωρινή διακοπή της ροής φυσικού αερίου διαμέσου του αγωγού IUK που συνδέει την Βρετανία με το Βέλγιο ενδέχεται να συμβεί το χειμώνα, σε περίπτωση που το Βέλγιο αντιμετωπίσει οξυμμένα προβλήματα επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, ο διαχειριστής του αγωγού θα προχωρήσει σε παύση της λειτουργίας των ηλεκτροκίνητων συμπιεστών φυσικού αερίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο operator του αγωγού.

Το εν λόγω μέτρο αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί τόσο κεντρικά όσο και από τις τοπικές αρχές του βέλγικου κράτους, λόγω των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει από την διακοπή λειτουργίας των έξι εκ των επτά πυρηνικών μονάδων του Βελγίου, γεγονός που έχει επιφέρει μείωση στην πυρηνική παραγωγή του Βελγίου κατά 4 γιγαβάτ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και προβλέψεις όπως το κλείσιμο φαναριών στους δρόμους, τη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής ή ακόμη και τρίωρα μπλακ άουτ σε περίπτωση ψύχους τις επόμενες εβδομάδες.

Η IUK ανακοίνωσε ότι σε ενδεχόμενο κρισιμότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο, θα μπορούσε να ζητηθεί να μειώσει τον ηλεκτρισμό στο χώρο του συμπιεστή στο μηδέν κατά τη διάρκεια τριών ωρών την ημέρα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια τριών συνεχόμενων ωρών.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία ανέφερε πως, λόγω των συνθηκών, μπορεί να εμπορεύεται το 70% της χωρητικότητας του αγωγού σε φυσικό αέριο για το τελευταίο τρίμηνο του 2018, καθώς και το πρώτο του 2019, διατηρώντας σε διακοπτόμενη βάση το υπόλοιπο 30%.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας