Νέο μοντέλο παραχώρησης υδρογονανθράκων προωθεί η Αίγυπτος

  30/10/2018 08:35
Νέο μοντέλο παραχώρησης υδρογονανθράκων προωθεί η Αίγυπτος

Προς την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου σύμβασης για την εξερεύνηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων κινείται η Αίγυπτος προκειμένου να ενθαρρύνει τις ενεργειακές εταιρείες να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε οικόπεδα με μεγάλο βάθος, σύμφωνα με όσα δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας Tarek El Molla.

“Εξετάζουμε έναν απλούστερο τρόπο συνεργασίας με τους εταίρους μας”, ανέφερε σχετικά ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας σε επιχειρηματική συνάντηση στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Μέχρι στιγμής τα σχόλια που λαμβάνουμε από διάφορους εταίρους μας είναι πολύ θετικά και εμφανίζονται ενθουσιασμένοι να συμμετάσχουν στην επερχόμενη διαγωνιστική διαδικασία υπό αυτούς τους όρους”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο που πρωθεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση, οι εταιρείες θα αναλαμβάνουν το κόστος έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, με αντάλλαγμα ένα μερίδιο της παραγόμενης ποσότητας, το οποίο θα έχουν την ευελιξία να το διαθέσουν όπου επιθυμούν σύμφωνα πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις που όμως ζήτησαν να μην αποκαλυφθούν καθώς οι σχετικές συζητήσεις παραμένουν ιδιωτικές. Τα μερίδια παραγωγής θα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, ανάλογα με την επένδυση, όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι στο World Oil. 

Να σημειώσουμε πως με βάση το υφιστάμενο καθεστώς οι επενδυτές λαμβάνουν περίπου το ένα τρίτο της παραγόμενης ποσότητας προκείμενου να βοηθηθούν να καλύψουν τα έξοδα έρευνας και παραγωγής. Έπειτα, η υπόλοιπη παραγωγή διαμοιράζεται μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης, η οποία έχει το δικαίωμα να αγοράσει το σύνολο της παραγόμενης ποσότητας σε προκαθορισμένες τιμές.

Οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες εκφράζουν για χρόνια παράπονα ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικό, ενώ η Αίγυπτος που επί σειρά ετών εξήγαγε φυσικό αέριο στις γειτονικές χώρες, προσπάθησε πολύ, πριν την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ για να προσελκύσει νέες μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Να σημειωθεί ακόμη πως οι συμφωνίες για την κατανομή της παραγωγής υπέστησαν εξονυχιστικό έλεγχο μετά τις εξεγέρσεις του 2011 εναντίον του πρώην προέδρου Hosni Mubarak, όταν και η χώρα ξεκίνησε να αντιμετωπίζει ελλείψεις στα καύσιμα και συχνές διακοπές ρεύματος.

Τέλος, ο υπουργός ενέργειας σημείωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες ήθελαν ένα νέο μοντέλο ιδιαίτερα για τις διασυνοριακές περιοχές βαθέων υδάτων υψηλού ρίσκου στη Κόκκινη Θάλασσα και στη Μεσόγειο, κοντά στα σύνορα με την Λιβύη, περιοχές οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο στους επόμενους δύο γύρους παραχωρήσεων.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας