Καλής ποιότητας ΦΑ στο Καλυψώ

InBusinessNews  08/02/2018 12:15
Καλής ποιότητας ΦΑ στο Καλυψώ

Εξαιρετικής ποιότητας Φυσικό Αέριο εντοπίστηκε στον στόχο Καλυψώ στο ερευνητικό τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η γεώτρηση ξεπέρασε τα 3.800 μέτρα, όπου ανακαλύφθηκε  εκτεταμένη στήλη καθαρού ΦΑ σε διάφορα πετρώματα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ΦΑ, ένδειξη ιδιαίτερα θετική. Πρόκειται, πρόσθεσε, για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη εντός της  κυπριακής ΑΟΖ.
 
Βάσει των όσων ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, επιβεβαιώνεται:

Α. η ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος
Β. Η ύπαρξη ανθρακικού ταμιευτήρα
Γ. Το κοίτασμα φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη συσχετισμό με το ΖΟΡ
 
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι λόγω της ιδιομορφίας του  κοιτάσματος δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε το εύρος των ποσοτήτων ΦΑ και γι αυτό η κοινοπραξία ΕΝΙ –TOTAL θα χρειαστεί να κάνουν περαιτέρω μελέτες. 

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για τις ποσότητες φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως παρακινδυνευμένο να προβεί σε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις στο παρόν στάδιο, εάν δηλαδή οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες από αυτές που εντοπίστηκαν το τεμάχιο Αφροδίτη.

Ερωτηθείς κατά πόσον το φυσικό αέριο που εντοπίστηκε είναι σε εμπορεύσιμη κατάσταση ή όχι, ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι θα πρέπει να αναμένεται η πραγματοποίηση της επιβεβαιοτικής γεώτρησης. Προέχει, είπε, η ολοκλήρωση των μελετών προτού γίνουν οποιεσδήποτε σκέψεις για τους τρόπους πιθανής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
 
Σε ό,τι αφορά την επόμενες δραστηριότητες του γεωτρύπανου Saipem 12000, o υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο θα αρχίσει η γεώτρηση στον στόχο "Σουπιά" στο τεμάχιο 3.
 

 

 

  

 

 

Eni announces a gas discovery Offshore Cyprus

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας