Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Μνημόνιο Έρευνας και Τεχνολογίας 

  08/12/2016 08:59
Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Μνημόνιο Έρευνας και Τεχνολογίας 

Μνημόνιο Έρευνας & Τεχνολογίας αναμένεται να υπογράψουν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται, την Πέμπτη, στην Ιερουσαλήμ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκο Κουγιάλη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Προτού αρχίσει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής αναμένεται πρώτα να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Πρωθυπουργού Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα διεξαχθούν επίσης τριμερείς υπουργικές συναντήσεις για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνιο Έρευνας και Τεχνολογίας και ακολούθως να προβούν σε δηλώσεις.

Έπειτα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η τριμερής πραγματοποιείται έχοντας σε πρώτο πλάνο την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τους τρεις πρωθυπουργούς που θα έχουν και διμερείς συναντήσεις με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκτός από το τριμερές γεύμα εργασίας, στην Ισραηλινή πρωτεύουσα βρίσκονται και οι υπουργοί ενέργειας (Σταθάκης, Λακκοτρύπης Στάινιτζ).

Τα θέματα που έχουν τεθεί να συζητηθούν στην ατζέντα είναι ενέργεια, προστασία περιβάλλοντος καταπολέμηση τρομοκρατίας και συνεργασία στην έρευνα και τεχνολογία. Επίσης στο πλαίσιο της τριμερούς θα υπογραφεί και η πρώτη συμφωνία συνεργασίας στη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη, συμφωνία η σημασία της οποίας υπογραμμίζεται από όλες τις πλευρές.  
Όπως τονίζεται από την πλευρά των οικοδεσποτών, η μεγάλη βοήθεια που έστειλαν Ελλάδα και Κύπρος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Ισραήλ, έχει δημιουργήσει θετικότατο κλίμα.
Μετά την πρώτη σύνοδο της τριμερούς τον Ιανουάριο στην Κύπρο και τη σημερινή στην Ιερουσαλήμ, αναμένεται η επόμενη συνάντηση να οριστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο το πρωί της Παρασκευής.
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας