Ο Δρ. Κελάμης στο πηδάλιο της Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Μαρία Πηλείδου 25/10/2016 12:18
Τα ηνία της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου ανέλαβε και επίσημα ο ελλαδίτης Δρ. Πάνος Κελάμης, επιβεβαιώνοντας
παλαιότερο ρεπορτάζ του EnergyNews.
Ο κ. Κελάμης διορίστηκε από την κυβέρνηση στη θέση του επιχειρησιακού επικεφαλή της ΕΥΚ. Ο κ. Κελάμης κατάγεται από την Αθήνα και αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολύ γρήγορα αποφάσισε να διευρύνει τις σπουδές τους στην πυρηνική φυσική, έχοντας όνειρο να εργαστεί στη ΝΑΣΑ, έτσι ξεκίνησε το μεταπτυχιακό του στην γεωφυσική στο Imperial College. Μια «σοφή» απόφαση όπως διαφάνηκε καθώς μια προσφορά για εργασία τον έφερε στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα. Μετακόμισε στο Έντμοντον με την Κύπρια σύζυγό του Ρέα και σε λιγότερο από τρία χρόνια πήρε το διδακτορικό του.
Η καριέρα του ξεκίνησε την Western Geophysical στο Χιούστον, ενώ για δύο χρόνια εργάστηκε στην Dome Petroleum στο Καλγκάρι του Καναδά. Μια από τις σημαντικότερες θέσεις του ήταν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, όπου ξεκίνησε την πορεία του το 1985. Στη Saudi Aramco διετέλεσε επικεφαλής τεχνολογίας του τομέα σεισμογραφικών ερευνών. Τομέας στο οποίο εξειδικεύεται.
Η Society of Exploration Geophysicists (SEG) τον έχει σε πολύ υψηλή εκτίμηση και θεωρείται μέλος εφ όρου ζωής χάρη στην πολυδιάστατη συνεισφορά του στην κοινότητα. Μάλιστα έχει διατελέσει δύο χρόνια αντιπρόεδρος, ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία το 2008. Παράλληλα, το 2005 επιλέγηκε από την οργάνωση για να δώσει διαλέξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων σε 30 επιστημονικά κέντρα παγκοσμίως.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται από την κοινότητα, οι μελέτες του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 όσον αφορά την αξιολόγηση του ραδόνιου στις σεισμογραφικές έρευνες του έδωσαν το παρατσούκλι «Δρ Ραδόνιος».
Ο κ. Κελάμης αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ΕΥΚ σε μια περίοδο καθοριστικών εξελίξεων όπως είναι οι τεχνικές, εμπορικές και οικονομικές διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 12, αλλά και την συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ενημέρωσε με επιστολή του τη Βουλή για την επιλογή του Δρ Κελάμη.