Η Βουλγαρία θα χρειαστεί το ποσό των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει το θέμα των παλιών σοβιετικών αντιδραστήρων που χρησιμοποιούνται στον Πυρηνικό Σταθμό Κοζλοντούι.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρόκειται για τους αντιδραστήρες 1 έως 4. Από το ποσό αυτό, τα 348 εκατομμύρια θα δοθούν από το κράτος και τα υπόλοιπα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως μεταδίδει η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.
Τα στοιχεία δείχνουν, ότι έως το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει στην Βουλγαρία το ποσό των 1.140.000.000 ευρώ. Το 31% του κόστους των αναγκαίων δραστηριοτήτων θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απομένει η κατεδάφιση των κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι παλιοί αντιδραστήρες.
Το ΕΣ ζητά να υιοθετηθεί η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή για να υπάρχει ετοιμότητα πληρωμής της αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καύσιμου και συμπληρώνει, ότι η Βουλγαρία έχει, μέχρι στιγμής, έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: energypress.gr