Τα φαβορί ExxonMobil-Qatar Petroleum και το αουτσάιντερ Statoil

  28/07/2016 09:31
Τα φαβορί ExxonMobil-Qatar Petroleum και το αουτσάιντερ Statoil

Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για εξασφάλιση του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ προβάλλει –ήδη- η κοινοπραξία των κολοσσών ExxonMobil και Qatar Petroleum, από ΗΠΑ και Κατάρ αντίστοιχα. Την ίδια ώρα προσφορές για το εν λόγω οικόπεδο έχουν υποβάλει τόσο η κοινοπραξία ENI-Total όσο και η νορβηγική Statoil.

Το ότι η προσφορά οδηγείται στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum απορρέει από υπολογισμούς σε σχέση με το μέγεθος των εν λόγω εταιρειών, την εμπειρία τους στον τομέα ενέργειας, τον αριθμό προσωπικού και τα έργα με τα οποία ασχολούνται αλλά και την οικονομική τους επιφάνεια. Άλλωστε τα δεδομένα που υπολογίζονται στις προσφορές του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων αφορούν κατά 65% στο τεχνικό μέρος και κατά 35% το οικονομικό σκέλος.

Πάντως, η απρόσμενη επιτυχία του Γ’ Γύρου προκαλεί ευχάριστο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία καλείται πλέον να λάβει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις που θα διασφαλίσουν την προοπτική των κυπριακών κοιτασμάτων που πιθανώς υπάρχουν στην ΑΟΖ. Εντός αυτού του πλαισίου η στρατηγική συνεργασία με κολοσσούς από διάφορες πλευρές του πλανήτη, επιδιώκεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από πλευράς κυβέρνησης.

Άλλωστε, μεγάλος είναι ο αγώνας που πραγματοποιήθηκε από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας, για να επιτευχθεί το deal εισόδου της BG στο οικόπεδο 12 ως εταίρος των Noble, Delek και Avner.

Έχοντας τα πιο πάνω δεδομένα υπόψη παρόμοιο ρόλο πιθανόν να κληθεί να λάβει το Υπουργείο Ενέργειας σε σχέση τη δυνητική συμμετοχή της Statoil στο οικόπεδο 10. Πληροφορίες του EnergyNews.com.cy αναφέρουν ότι στο σενάριο που τελικώς η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum εξασφαλίσει το οικόπεδο 10 και η Statoil ζητήσει συμμετοχή σε αυτό, παρά τον δυνητικό αποκλεισμό λόγω τεχνικών και οικονομικών δεδομένων, το Υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει να φέρει κοντά τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτό εάν βεβαίως η κάθε πλευρά είναι πρόθυμη για συνεργασίες με άλλους, εκτός επιχειρηματικού σχήματος που έχει στηθεί για τον Γ’ Γύρο Αδειοδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση τα όποια σενάρια θα ξεκαθαριστούν με την ολοκλήρωση αξιολόγησης των προσφορών, εντός του ερχόμενου Φθινοπώρου από το Υπουργείο Ενέργειας.
 
  
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας