Ολοκληρώνεται η υποβολή προτάσεων για τον Γ’ γύρο αδειοδότησης

  22/07/2016 08:53
Ολοκληρώνεται η υποβολή προτάσεων για τον Γ’ γύρο αδειοδότησης

Λήγει το μεσημέρι της Παρασκευής (22 Ιουλίου) η προθεσμία για υποβολή προτάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ στα πλαίσια του γ' γύρου αδειοδότησης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιβεβαιωθεί ή όχι η αισιοδοξία του Υπουργείου Ενέργειας για το τελικό ενδιαφέρον των εταιρειών. 
 
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τις διεργασίες του τρίτου γύρου σε μια στιγμή που για πολλούς το timing ήταν λάθος δεδομένης της κατρακύλας στην τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς. 
 
Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι με πηγές να αναφέρουν ότι πέραν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που έλαβαν μέρος στους πρώτους γύρους αδειοδότησης, θα έχουμε προτάσεις και από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Η σημαντικότερη ένδειξη κατά αυτούς είναι το γεγονός ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον κόσμο αγόρασαν τα λεπτομερή σεισμογραφικά των τεμαχίων που διατίθενται. 
 
Το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προβεί σε μια ανακοίνωση που θα περιέχει τον αριθμό των εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον και τα τεμάχια για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον, ωστόσο δεν θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών. Όπως ανέφερε την Πέμπτη (21 Ιουλίου) ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης αναμένεται πρώτα να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη (27 Ιουλίου), και στη συνέχεια να ανακοινωθεί ποιές εταιρείες έχουν υποβάλει προτάσεις και για ποιά τεμάχια.
 
Είπε επίσης ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα υποβάλει τις εισηγήσεις της στον αρμόδιο Υπουργό και κατ’ επέκταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανάλογα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, με σκοπό να υπάρξει κατάληξη σε συμβόλαια αδειοδότησης τεμαχίων. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας