Ο δρόμος για τουρκμενικό αέριο

  21/07/2016 11:46
Ο δρόμος για τουρκμενικό αέριο

Εντός του 2017 αναμένεται να υπογραφεί η διεθνής συνθήκη για το νομικό καθεστώς της Κασπίας, καθώς τόσο το Καζακστάν, όσο και η Ρωσία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Προηγήθηκε συνάντηση των κρατών της Κασπίας (Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Ιράν) στις 13 Ιουλίου στην Αστάνα με στόχο τον συντονισμό τους. Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Ερλάν Ιντρίσωφ, δήλωσε ότι «επιβεβαιώσαμε σε πολιτικό επίπεδο την κοινή κατανόηση για την υπογραφή της συνθήκης το επόμενο έτος στην Αστάνα».
 
Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρώφ, χαρακτήρισε «απολύτως ρεαλιστική» την προοπτική υπογραφής για το 2017.
 
Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση τον υποθαλάσσιο αγωγό Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να τροφοδοτηθεί ο Νότιος Διάδρομος με αέριο και από τη συγκεκριμένη χώρα, αυξάνονοτας σημαντικά τη σημασία του ως ενεργειακή πηγή της Ευρώπης.
 
Στο παρελθόν, η Ρωσία είχε εγείρει αντιρρήσεις σχετικά με το εν λόγω έργο επικαλούμενη θέματα νομικού χαρακτήρα, μέρος των οποίων πλέον θα επιλυθεί μέσω της διεθνούς συνθήκης για την Κασπία. 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας