Αντίστροφη μέτρηση για τον Γ’ γύρο αδειοδότησης 

Χαράλαμπος Μιχαήλ   20/07/2016 08:56
Αντίστροφη μέτρηση για τον Γ’ γύρο αδειοδότησης 

Ξεκίνησε η αντιστροφή μέτρηση για την υποβολή προτάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα τεμάχια 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ στα πλαίσια του γ' γύρου αδειοδότησης. 
Το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουλίου θα διαφανεί αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι η αισιοδοξία του υπουργείου Ενέργειας για το τελικό ενδιαφέρον των εταιρειών. 

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για τις διεργασίες του τρίτου γύρου σε μια στιγμή που για πολλούς το timing ήταν λάθος δεδομένης της κατρακύλας στην τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς. 
Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι παραμένουν αισιόδοξοι με πηγές να αναφέρουν ότι πέραν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες που έλαβαν μέρος στους πρώτους γύρους αδειοδότησης, θα έχουμε προτάσεις και από άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Η σημαντικότερη ένδειξη κατά αυτούς είναι το γεγονός ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον κόσμο αγόρασαν τα λεπτομερή σεισμογραφικά των τεμαχίων που διατίθενται. 
 
ΠΟΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ;
Συμμετοχή στο νέο γύρο αδειοδότησης θα έχουν τουλάχιστον και οι πέντε εταιρείες ΕΝΙ, TOTAL, BG, Noble και Delek - Avner που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν των τεσσάρων εταιρειών ενδιαφέρον κατά πάσα πιθανότητα θα εκφράσουν η βρετανική BP και η ολλανδική Shell, οι οποίες είναι γνώστες τόσο της γεωλογίας του θαλάσσιου χώρου της περιοχής καθώς και των σεισμολογικών δεδομένων που έχουν καταγραφεί από τη νορβηγική PGS και την γαλλική BEYCIP, καθώς και οι δύο δραστηριοποιούνται στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Shell ενδιαφέρεται θερμά να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή καθώς συμμετείχε και στον πρώτο γύρο αδειοδότησης του Λιβάνου, ο οποίος οδηγείται εδώ και δύο χρόνια από αναβολή σε αναβολή λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία. 

Ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένεται και από αμερικανικές εταιρείες δεδομένης και της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με Μπάιντεν στο Νταβός. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στον τρίτο γύρο ενδέχεται να εκφράσει η ExxonMobil, ενώ δεν αποκλείεται να εκφράσουν ενδιαφέρον οι Anadarko και Chevron, οι οποίες κι αυτές όπως και η Shell βρίσκονται στο ακουστικό για δραστηριοποίηση τους στην περιοχή, καθώς συμμετείχαν στον πρώτο γύρου του Λιβάνου. 

Παρά τις δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, στο πλαίσιο πολιτικών και διπλωματικών επαφών, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ρωσική συμμετοχή στον τρίτο γύρο. Ρώσικη συμμετοχή υπήρξε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης από τις εταιρείες NOVATEC και GPB οι οποίες μετά τον πρώτο γύρο αξιολόγησης αποκλείστηκαν από τη διαδικασία. Ούτε κινέζικη συμμετοχή θα πρέπει να αναμένεται στον τρίτο γύρο παρά τις εξαγγελίες για συνεργασία Κίνας – Κύπρου στον ενεργειακό τομέα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Αναστασιάδη στην Κίνα.
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ 
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει για αλλαγές στις διαδικασίες ακολουθώντας μια πιο σύντομη και ανταγωνιστική τακτική κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό καθώς δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για αλλαγές. Ως εκ τούτου, ο νέος γύρος θα διεξαχθεί όπως και οι δύο προηγούμενοι γύροι κάτι το οποίο θα απαιτήσει χρόνο διότι όλα τα έγγραφα θα πρέπει να αποσταλούν στην ΕΕ για να μεταφραστούν σε όλες τις επίσημες γλώσσες και να γίνει δημοσίευση στην Επίσημης Εφημερίδας της Ένωσης.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η τελική έγκριση των επιλεγέντων αναδόχων από το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να γίνει στις 20 Νοεμβρίου 2016. Θα ακολουθήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με κάθε ανάδοχο ξεχωριστά και ως τις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές διαπραγματεύσεις. Η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων για κάθε τεμάχιο υπολογίζεται ότι θα γίνει περί τα μέσα Ιανουαρίου 2017. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας