Σ. Στυλιανού: Η χαμένη ευκαιρία του φυσικού αερίου 

Μαρία Πηλείδου  14/07/2016 14:34
Σ. Στυλιανού: Η χαμένη ευκαιρία του φυσικού αερίου 

Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά ενώπιον μιας πρότασης για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Για τη νέα πρόταση αλλά και για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν μιλά στην κάμερα του Energynews.com.cy ο τέως γενικός διευθυντής της ΑΗΚ κ. Στέλιος Στυλιανού. 

Όπως τόνισε, η διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να είναι παράλληλη και ανεξάρτητη με την διαδικασία εξόρυξης του δικού μας φυσικού αερίου. «Η μελέτη της ΡΑΗΚ και η απόφαση ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη είναι σωστή και πρώτη φορά μπαίνει ξεκάθαρα το στοιχείο ότι η έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου πρέπει να είναι ανεξάρτητη διαδικασία και παράλληλη της αξιοποίησης των δικών μας κοιτασμάτων», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε το 2010 όπου οι δύο διαδικασίες παρουσιάζονταν ανταγωνιστικά και είχε στην ουσία παγώσει  τότε η διαδικασία έλευσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή περιμένοντας την αξιοποίηση των δικών μας κοιτασμάτων. «Ήταν ένα μεγάλο λάθος τότε λόγω της έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης, το θέμα είχε μπει σε μια πολιτική αντιπαλότητα Έτσι, σήμερα έχουν περάσει 6 χρόνια και παραμένουμε απόλυτα εξαρτημένοι από τα υγρά καύσιμα», υπογράμμισε. 

Ο κ. Στυλιανού έθιξε παράλληλα το θέμα των νέων κανονισμών που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2020 όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων. Όπως είπε, η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κυρώσεων καθώς δεν θα μπορέσει να μειώσει τις εκπομπές της. Γι’ αυτό η έλευση φυσικού αερίου είναι πλέον μονόδρομος. 

Το ερώτημα κατά τον ίδιο είναι αν η ΔΕΦΑ θα καταφέρει να ολοκληρώσει η μελέτη που της έχει ζητηθεί ως το τέλος του χρόνου ώστε να αποφασιστεί με πως θα έρθει στο νησί μας το φυσικό αέριο. «Θα γίνει πλωτό τερματικό ή χερσαίο; Σε ποιον θα ανήκει; Όλα αυτά πρέπει να αποφασιστούν μέσα από τεχνοοικονομικές μελέτες, από εμπειρογνώμονες, με σοβαρότητα και χωρίς στενά χρονοδιαγράμματα για την πιο συμφέρουσα επιλογή», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας