Ενεργειακές προοπτικές στη μεσόγειο εξετάζει η Doha Bank 

  12/07/2016 13:06
Ενεργειακές προοπτικές στη μεσόγειο εξετάζει η Doha Bank 

Τις προοπτικές διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου συζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Πάνος Σκουρλέτης με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Doha Bank Group Dr. Raghavan Seetharaman και τον Διευθύνων Σύμβουλο της QCIP Dr. Theodore Theodoropoulos, παρουσία συνεργατών των δύο πλευρών.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν οι προοπτικές διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στο φυσικό αέριο, στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με επενδύσεις μακράς διάρκειας.

Βάση της συζήτησης ήταν η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με συνέπεια την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακής «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, όπως το Κατάρ, που αποτελούν εν δυνάμει ενεργειακές πηγές.

Ο υπουργός ΠΕΝ διαπίστωσε κατ' αρχήν την ευνοϊκή χρονική συγκυρία της συνάντησης, καθώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ανοίγεται μια νέα περίοδος ανάπτυξης για την χώρα.
Αναφέρθηκε επίσης, στις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι θετική απέναντι σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και συνεργασίες που ενδυναμώνουν τον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας, της πολλαπλότητας πηγών και οδεύσεων, της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέλυσε εκτενώς την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ως προς τον στόχο του ενεργειακού κόμβου- που συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών- ο οποίος μορφοποιείται κατ' αρχήν με την έναρξη υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, αλλά και με την εξέλιξη ενός πλέγματος αγωγών και τερματικών σταθμών που μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB, για το σχέδιο εγκατάστασης του Τερματικού Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, για τον υφιστάμενο Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας που ήδη επεκτείνεται και για άλλα σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη και επεξεργασία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας.
Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναληφθούν, καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει όλο και μεγαλύτερη σταθερότητα, ένα από τα κύρια ζητούμενα των επενδυτών.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας