Σ. Χειμώνας: Έντονο ενδιαφέρον μετά το Ζορ

Μαρία Πηλείδου  04/07/2016 09:14
Σ. Χειμώνας: Έντονο ενδιαφέρον μετά το Ζορ

Στρατηγικός σχεδιασμός τόσο στον τομέα της εκμετάλλευσης όσο και στον τομέα της εξερεύνησης των υδρογονανθράκων απαιτείται για μια αποτελεσματική εξερεύνηση και αξιοποίηση των ανακαλύψεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. 
 
Αυτός είναι ο βασικός στόχος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, Στέλιο Χειμώνα.
 
Όπως ανέφερε, το Υπουργείο συζητά με τους δικαιούχους του Οικοπέδου 12 το ενδεχόμενο της εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, στους δύο σταθμούς υγροποίησης που τώρα παραμένουν ανενεργοί, με πλοία για την μεταφορά στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αγωγού για να μεταφέρετε απευθείας το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο για την εσωτερικό αγορά της χώρας. 
 
 

 
Στον τομέα της εξερεύνησης, υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί μετά την τεράστια ανακάλυψη στη γειτονική Αίγυπτο.  
 
Όσον αφορά την εσωτερική αγορά ενέργειας ξεκαθάρισε πως το υπουργείο κινείται σε τέσσερις άξονες: 
 
-    Την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού της Κύπρου και την άρση της ενεργειακής μας απομόνωσης με έργα όπως η διασύνδεση με το Ισραήλ και την Ελλάδα.  
 
-    Την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή μέχρι την έλευση του δικού μας φυσικού αερίου, ώστε να έχουμε πάντα μια επιπρόσθετη επιλογή. 
 
-    Την ελευθεροποίηση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας με νέους κανόνες στην αγορά. 
 
-    Τα πλάνα για ικανοποίηση των στόχων του 2013 όσον αφορά τις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας. 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας