Νταβός: Παρίσι και Βερολίνο συμμαχούν με την BlackRock για την κλιματική αλλαγή

  23/01/2020 06:55
Νταβός: Παρίσι και Βερολίνο συμμαχούν με την BlackRock για την κλιματική αλλαγή

Η Γαλλία, η Γερμανία και πολλά ιδρύματα συμμαχούν με τον κολοσσό οικονομικού σχεδιασμού και διαχείρισης επενδύσεων BlackRock για να κατευθύνουν κεφάλαια προς σχέδια που συνδέονται με το Κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ανακοινώθηκε στο Νταβός.

Ο αρχικός στόχος έχει ορισθεί στα 500 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι εταίροι στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Στο Climate Finance Partnership (CPF, Χρηματοπιστωτική Σύμπραξη για το Κλίμα) συμμετέχουν η BlackRock, η πρώτη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης (AFD), το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος και τα ιδρύματα Hewlett και Grantham.

Πρόκειται για μία "μοναδική σύμπραξη που συνδυάζει κεφάλαια φιλανθρωπικά, δημόσια και ιδιωτικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Η φιλόδοξη αυτή σύμπραξη θα συνεχίσει να κατευθύνει την ροή κεφαλαίων προς επενδύσεις αειφόρου ανάπτυξης και θα θέσει ως προτεραιότητα την Αφρική" για τουλάχιστον το 25% των επενδύσεων, εξηγεί ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Ρεμί Ριού, όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

"Οι προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή απαιτούν ευρείας κλίμακας συλλογική δράση. Η AFD συμπράττει με υπερηφάνεια, μέσω της θυγατρικής της που είναι προσανατολισμένη στον ιδιωτικό τομέα Proparco, με την BlackRock, για την επιτάχυνση της επιστράτευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το Κλίμα".

Ένα κεφάλαιο εκκίνησης, που ορίσθηκε στα 100 εκατομμύρια δολάρια, θα χορηγηθεί από την Γαλλία, μέσω της AFD και από την Γερμανία (30 εκατομμύρια εκάστη) και την BlackRock σε ρόλο καταλύτη, για να επιτευχθεί ένας πρώτος στόχος ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το χρονοδιάγραμμα δεν διευκρινίσθηκε.

Η BlackRock σκοπεύει "να επιστρατεύσει επενδύσεις σε μεγάλη κλίμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες", δίνοντας στους πελάτες της "νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην παγκόσμια μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλού άνθρακα", δήλωσε ο Μπράιαν Ντιζ, επικεφαλής Αειφόρων Επενδύσεων στην BlackRock.

Η εταιρεία , που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 7.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω συμμετοχής σε εταιρείες και ειδικά ταμεία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις αειφόρες επενδύσεις της, ελπίζοντας ότι θα περάσει από τα 90 δισεκατομμύρια σήμερα στα 1.000 δισεκατομμύρια σε δέκα χρόνια.

Η BlackRock σκοπεύει επίσης, στις απευθείας επενδύσεις της, να ξεφορτωθεί δημόσιους τίτλους (μετοχές και ομόλογα) που εξασφαλίζουν το 25% και άνω των εσόδων του από την θερμική παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα.

Η BlackRock επικρίνεται σφοδρά από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που καραδοκούν τώρα να την κρίνουν με βάση τις κλιματικές της δεσμεύσεις.

"Στην BlackRock ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν την χρηματοδότηση του άνθρακα, αλλά δεν είπαν πώς, δεν περιέλαβαν άλλες μορφές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε να πούμε πρώτα ένα βήμα και μετά το άλλο...", δήλωσε η Τζένιφερ Μόργκαν, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace, για την οποία οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες "είναι σήμερα τόσο υπεύθυνες, όσο και οι βιομηχανίες ενέργειας ορυκτών καυσίμων".

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας