Aγλαντζιά: Σκύβαλα €104 ετησίως από 1η Μαρτίου!

Σωκράτης Ιωακείμ  21/01/2020 07:38
Aγλαντζιά: Σκύβαλα €104 ετησίως από 1η Μαρτίου!

Πρώτος παγκύπρια ο Δήμος Αγλαντζιάς πρωτοπορεί υιοθετώντας σε πιλοτική βάση από την 1η Μαρτίου το σύστημα Ολιστικής Διαχείρισης Σκυβάλων.  Το σύστημα όπως ανέφερε στο inBusinessNews o Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην περιοχή «Καθαρής», δηλαδή την περιοχή που περιβάλλεται από τις Λεωφόρους Λάρνακος-Αμμοχώστου και τη πράσινη γραμμή. «Ο στόχος είναι με την ολοκλήρωση του πιλοτικού συστήματος να εφαρμοσθεί και στην υπόλοιπη Αγλαντζιά». 
 
Κατά την πιλοτική εφαρμογή θα ισχύουν οι ακόλουθες χρεώσεις:

-Μωβ σακούλα PAYTτων 56 λίτρων €2,
-Μωβ σακούλα PAYT 35 λίτρων €1,50
-Χάρτινη σακούλα πράσινων κήπου €1,50.
 

Το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη στοχεύει στο να επιβραβεύσει τους ευαισθητοποιημένους δημότες οι οποίοι ακολουθούν τη λογική του περιορίζω, διαχωρίζω, ανακυκλώνω. «Οι δημότες οι οποίοι εφαρμόζουν σωστά το πιο πάνω, αναμένεται να έχουν σοβαρή μείωση στο κόστος των σκυβάλων που πληρώνουν. Αναπόφευκτα, οι δημότες οι οποίοι δεν είναι ευαισθητοποιημένοι θα κληθούν να πληρώσουν ψηλότερα κόστη. Ένα μέσο νοικοκυριό που εφαρμόζει το σύστημα δεν αναμένεται να χρειάζεται περισσότερες από μια μωβ σακούλα 56 λίτρων την εβδομάδα συνολικό δηλαδή αναμενόμενο ετήσιο κόστος €104. Νοείται ότι νοικοκυριά με λιγότερους κάτοικους ή/και με πλήρη εφαρμογή του περιορίζω - επαναχρησιμοποιώ - ανακυκλώνω –κερδίζω θα έχουν ακόμα πιο χαμηλή επιβάρυνση», εξήγησε.
Ο δημότης σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη θα μπορεί να προμηθευτεί τις σακούλες από τα κεντρικά γραφεία του Δήμου Αγλαντζιάς και από επιλεγμένα σημεία πώλησης της Αγλαντζιάς.
 
Στο ερώτημα τι θα κάνει ο Δήμος με όλους αυτούς που ασυνείδητα πετούν σκουπίδια σε κενά οικόπεδα ή και που θα βγάζουν σκουπίδια σε κανονικές σακούλες ο κ. Πετρίδης μας ανέφερε πως ο Δήμος έχει ζητήσει και λάβει έγκριση για ορισμό 9 επιθεωρητών, οι οποίοι έχουν την εξουσία να εκδίδουν εξώδικα σε όλους αυτούς που δεν σέβονται το περιβάλλον και τους υπόλοιπους δημότες.
 
Οι υπηρεσίες του Δήμου διευκρίνισε ο κ. Πετρίδης έχουν οδηγίες να συλλέγουν μόνο τις μωβ σακούλες οι οποίες έχουν προπληρωμένο το κόστος συλλογής τους. «Αφού το τέλος σκυβάλων δεν θα χρεώνεται μέσω ετήσιας τιμολόγησης, η χρήση οποιασδήποτε άλλης σακούλας σημαίνει ότι ο Δήμος δεν πληρώνεται για το κόστος συλλογής και διαχείρισης των αποβλήτων. Άρα σακούλες άλλης μορφής δεν θα συλλέγονται. Θα γίνονται συστάσεις στα άτομα οποία χρησιμοποιούν λανθασμένα σακούλια και εάν υπάρχει επανειλημμένη χρήση τους, ο Δήμος θα αναγκαστεί να εκδώσει εξώδικο πρόστιμο.
 
 

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για το ότι με αυτό το σύστημα θα αυξηθούν όλοι αυτοί που πετάνε σκουπίδια αριστερά και δεξιά ο κ. Πετρίδης ήταν καθησυχαστικός. «Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι με την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων η αύξηση των παράνομων εναποθέσεων σκυβάλων είναι μηδαμινή. Ο Δήμος θα αυξήσει την αστυνόμευση των περιοχών αλλά καλούμε και τους δημότες να κάνουν σύσταση σε αυτούς που δεν σέβονται τους υπόλοιπους και, εάν αυτοί συνεχίζουν, τεκμηριωμένα να καταγγέλλονται στο Δήμο»

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς διευκρίνισε ότι η χρήση του «Πράσινου Σημείου» από τους δημότες είναι δωρεάν. «Εάν ο δημότης έχει ή και μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογο μεταφορικό μέσο δεν υπάρχει οποιαδήποτε περαιτέρω χρέωση. Εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει, μεταφορικό μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει αδειοδοτημένους μεταφορείς. Ο δημότης καλείται να έρθει σε συμφωνία με κάποιο από αυτούς για την μεταφορά των αντικειμένων και αφού συμπληρωθεί το σχετικό έντυπο Αναγνώρισης και Παρακολούθησης Μεταφοράς Αποβλήτων, θα γίνουν αποδεκτά δωρεάν από το «Πράσινο Σημείο».

Τέλος σχετικά με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που τυγχάναν μείωσης του τέλους Σκυβάλων ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος έχει υπολογίσει τον μέσο αριθμό μωβ σακούλων που χρειάζονται για κάθε νοικοκυριό. «Αριθμός σακουλών θα παραχωρηθούν
δωρεάν σύμφωνα με τις εκπτώσεις που η κάθε ευάλωτη ομάδα λάμβανε. Και αυτό προϋποθέτει ότι όλοι οι δημότες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εάν κάποιο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερες σακούλες από αυτές που δίνονται δωρεάν, θα πρέπει να τις αγοράσει.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας