Πτώση στις τιμές δικαιωμάτων ρύπων λόγω Brexit

  09/09/2019 09:08
Πτώση στις τιμές δικαιωμάτων ρύπων λόγω Brexit

Ραγδαία πτώση καταγράφουν οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για ένα άτακτο Brexit, όπως αναφέρει σε άρθρο της η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ».

Οι traders ανησυχούν πως ένα κύμα βρετανικών δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων θα κατακλύσει την αγορά, εξαιτίας του κινδύνου να εξέλθει η χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ένα no deal Βrexit θα μπορούσε να σημάνει και άμεση έξοδο της Βρετανίας από το σύστημα εμπορίας ρύπων της κοινότητας, με όσους έχουν τέτοιου είδους δικαιώματα στην κατοχή τους να αναγκάζονται να τα πουλήσουν. Σημειώνεται ότι τα εργοστάσια ηλεκτρισμού, οι χαλυβουργίες και άλλες βρετανικές βιομηχανίες κάλυπταν περίπου το 8,5% του προγράμματος ρύπων της Ε.Ε. πέρυσι.

Παρά την ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή, ειδικοί εκτιμούν ότι ο φόβος του no deal επιμένει. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι Τόρις εκτιμάται ότι θα έρθουν πρώτο κόμμα. Ακόμη και εάν δεν έχουν αυτοδυναμία, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη στήριξη του DUP και του Brexit Party, οδηγώντας εκτός Ένωσης ακόμη και χωρίς συμφωνία τη χώρα. Από την άλλη δεν αποκλείεται μία συμμαχία των Εργατικών, των Φιλελευθέρων και του κόμματος της Σκωτίας που θα προωθήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Ωστόσο απαιτεί υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, με το πολιτικό περιβάλλον να παραμένει ρευστό, οι τιμές στην αγορά ρύπων παραμένουν σε πτώση. Από τις αρχές της εβδομάδας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 4% και από τα τέλη Ιουλίου περίπου 13% κοντά στα 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

ΠΗΓΗ: energia.gr/ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας