Ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για τον στόχο του 2030 στις ΑΠΕ

  28/11/2017 09:19
Ψηφοφορία στην Ευρωβουλή για τον στόχο του 2030 στις ΑΠΕ

Συμβιβαστική συμφωνία που θα μπορούσε να θέσει τον στόχο του 2030 για την ανανεώσιμη ενέργεια στο 35% πρόκειται να ψηφίσει η αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (28 Νοεμβρίου).

Η κίνηση έτυχε ευρείας αποδοχής από τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, αλλά περιγράφηκε από τους Πράσινους ως «το ελάχιστο όριο» που απαιτείται, για να μπορέσει η ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το κλίμα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Όπως αναφέρουν, τουλάχιστον 38-40% θα χρειαζόταν, για να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από το όριο των 2 ° C που συμφωνήθηκε στην COP21 το 2015.

Κατά την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ, η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για το 2021-2030, η νέα τροπολογία θα θέσει σε ολόκληρη την ΕΕ στόχο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 35% μέχρι το 2030. Ο στόχος αυτός υποστηρίζεται από το ΕΛΚ, το ECR και τις ομάδες ALDE.

Ο εισηγητής José Blanco López επέμεινε ότι η ρήτρα 10% είχε ως στόχο να επιτρέψει στα κράτη μέλη ευελιξία σε «εξαιρετικές και δεόντως αιτιολογημένες περιστάσεις» και ότι δεν αποσκοπούσε να υπονομεύσει τη φιλοδοξία της δράσης της ΕΕ για το κλίμα.

Παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος συμβιβασμός αποτελεί περικοπή πάνω από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 27%, σηματοδοτεί παράλληλα μια σημαντική άνοδο για τους σοσιαλιστές του Κοινοβουλίου, οι οποίοι είχαν αρχικά υποστηρίξει έναν στόχο 45% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με δεσμευτικούς εθνικούς στόχους.

«Οι Πράσινοι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι για την απομάκρυνση από τους δεσμευτικούς εθνικούς στόχους», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής, Claude Turmes, στη EURACTIV.

Όπως και οι Πράσινοι, ο κ. Blanco López είχε αρχικά υποστηρίξει τον στόχο 45% για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030.

«Προφανώς, θα προτιμούσα να δω την πρότασή μου να υλοποιείται. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις πολιτικές ομάδες, προκειμένου οι τελευταίες να έχουν ισχυρή διαπραγματευτική θέση», εξήγησε ο Ευρωβουλευτής.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας