Επιμένει σε έρευνα για τη διαχείριση απορριμμάτων η Ελεγκτική

  05/10/2017 10:11
Επιμένει σε έρευνα για τη διαχείριση απορριμμάτων η Ελεγκτική

Συνέχεια στην αντιπαράθεση που προέκυψε με την Εκτελεστική Εξουσία για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και παράγωγου δευτερογενούς καυσίμου δίνει με νέα ανακοίνωση σήμερα Πέμπτη η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την άποψη ότι οι αποφάσεις και χειρισμοί των τελευταίων 4 χρόνων θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας.

Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει ως ακολούθως:

Σε σχέση με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 13ης Σεπτεμβρίου 2017 για διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, παρατίθενται πιο κάτω οι όροι εντολής της Επιτροπής, με σχετικό σχολιασμό που καταδεικνύει ότι αυτοί οι όροι εντολής αφορούν ουσιαστικά αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από την 1η Μαρτίου 2013, σε δύο αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (ΥΣ).

pin

Τα πιο πάνω σχόλια δεν σημαίνει ότι θεωρούμε λανθασμένους όλους τους χειρισμούς της νυν Κυβέρνησης που καταγράφονται. Απλώς οι χειρισμοί αυτοί παρατίθενται για να καταδειχθεί ότι ουσιαστικά σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες και τα αποτελέσματα των αποφάσεων και χειρισμών (άλλων ορθών και άλλων λανθασμένων) της νυν Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα των δύο αποφάσεων του ΥΣ, στις 30.10.2013 και 5.11.2015.

Σε χθεσινές (Τετάρτη) του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής ανέφερε ότι δεν θα αναλάμβανε αν αντιλαμβανόταν ότι οι όροι εντολής αφορούν και την νυν Κυβέρνηση. Τώρα, τούτο είναι προφανές.

Θέση της Υπηρεσίας μας είναι ότι όλα τα ζητήματα που καταγράφονται στους όρους εντολής, μαζί με άλλα ζητήματα που δεν περιλήφθηκαν ενώ θα έπρεπε, θα μπορούν να διερευνηθούν από Ερευνητική Επιτροπή, αν ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισει να ασκήσει την εξουσία που του παρέχει ο Νόμος και να προχωρήσει σε τέτοιο διορισμό. 

Ως προς την ουσία της υπόθεσης υπενθυμίζουμε ότι ουσιαστικά, η θέση αυτών που ήταν εναντίον της κατασκευής Μονάδας στην Λευκωσία (Υπουργοί Ν. Κουγιάλης και Κ. Πετρίδης), βασιζόταν κυρίως σε εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε πλήρη αξιοποίηση ή/και αύξηση της δυναμικότητας της Μονάδας στην Κόσιη, με παράλληλη μετατροπή της ώστε και αυτή να παράγει SRF (αντί compost που παράγει σήμερα). Δηλαδή αυτοί που σήμερα δείχνουν να ανησυχούν τι θα γίνει με το SRF της Λεμεσού, εισηγούνταν να πάρουμε τα σκουπίδια της Λευκωσίας στην Κόσιη, και να την μετατρέψουμε ώστε να παράγει και αυτή SRF, και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. 

Σήμερα:

  • Ως αποτέλεσμα της απόφασης για μη κατασκευή Μονάδας ΟΕΔΑ στην Λευκωσία και της παράλειψης να υλοποιηθεί το μέρος της Απόφασης του ΥΣ του Οκτώβρη του 2013 για κατασκευή ΧΥΤΥ στην Λευκωσία, μόνη επιλογή για να μην πληρώσει η Δημοκρατία πρόστιμο στην ΕΕ, είναι να παρακαλέσουμε και να πείσουμε τον Ανάδοχο της Κόσιης να δεχθεί να παραλάβει τα σκουπίδια της Λευκωσίας. Αυτός αρνείται αν δεν πάρει αμνηστία για τις υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες διώκεται ποινικώς. 
  • Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης των 4 χρόνων στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη διάθεση του SRF της Λεμεσού, βασική επιλογή για να μην πληρώσει η Δημοκρατία πρόστιμο στην ΕΕ, είναι να παρακαλέσουμε και να πείσουμε την Τσιμεντοποιία Βασιλικού να δεχθεί να παραλάβει αυτό το υλικό. Ενώ δε, όταν γνώριζε ότι είχαμε και άλλες πιθανές επιλογές, η εταιρεία δήλωνε γραπτώς ότι θα αγόραζε το υλικό αυτό προς €3 τον τόνο, σήμερα ζητά €50. 

Οι αποφάσεις και χειρισμοί των τελευταίων 4 χρόνων μας κατέστησαν έρμαιο των ορέξεων ιδιωτικών μονοπωλίων. Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας