Αποτράπηκε ένας λανθασμένος και πολυδάπανος σχεδιασμός

  04/10/2017 12:51
Αποτράπηκε ένας λανθασμένος και πολυδάπανος σχεδιασμός

Η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στο Πεντάκωμο παράγει καύσιμη ύλη που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την κυπριακή αγορά, κάτι που είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την ΕΕ για συγχρηματοδότηση του έργου από αυτήν, με κίνδυνο, ως εκ τούτου, να χαθεί αυτή η συγχρηματοδότηση ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό ανέφεραν σε δηλώσεις τους σήμερα Τετάρτη μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, με τον πρώτο να υπογραμμίζει πως με την απόφαση που έλαβε για το θέμα αυτό, το 2013 το, Υπουργικό Συμβούλιο "απέτρεψε ένα λανθασμένο και πολυδάπανο σχεδιασμό, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά και θα τα επιβάρυνε πολύ περισσότερο εάν ολοκληρωνόταν".

Οι δηλώσεις των δυο Υπουργών έγιναν με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" για επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, με την οποία εισηγείται όπως ο τελευταίος  διατάξει έρευνα εναντίον του Υπουργικού Συμβουλίου και του κ. Πετρίδη, του κ. Κουγιάλη και του τέως ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικου για τους χειρισμούς τους στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, που δυνατόν να σύρουν, όπως αναφέρεται, την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες και πρόστιμο μέχρι €30.000 την ημέρα αναδρομικά από το 2013.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής που διορίστηκε για το θέμα αυτό "αφορούν τον τρόπο με τον οποίον έγιναν οι σχετικές εισηγήσεις, με βάση τον οποίον δημιουργήθηκε μια μονάδα διαχείρισης αποβλήτων, η οποία παράγει μια καύσιμη ύλη, η οποία φαίνεται να είναι αδύνατο να διατεθεί στην αγορά, μια προϋπόθεση που είχε θέσει και η ΕΕ για να συγχρηματοδοτήσει το έργο".

«Το πρόβλημα θα ήταν πολλαπλάσιο»

"Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα. Σε περίπτωση που δημιουργούνταν και άλλες τέτοιες μονάδες το πρόβλημα θα ήταν πολλαπλάσιο. Αυτό το γεγονός δικαιώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2013, που απέτρεψε ένα λανθασμένο και ένα πολυδάπανο σχεδιασμό, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά και θα τα επιβάρυνε πολύ περισσότερο εάν ολοκληρωνόταν αυτός ο σχεδιασμός", σημείωσε.

"Στην απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψη και η χωρητικότητα στη μονάδα στην Κόσιη, η οποία είναι πολύ περισσότερη από τις ανάγκες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου καθώς και οι υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων μέσω διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, κάτι το οποίο τόνιζε επανειλημμένα και το Τμήμα Περιβάλλοντος αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", επεσήμανε ο κ. Πετρίδης.

Πρόσθεσε πως "η Κυβέρνηση είναι αυτή που με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε την πλήρη διερεύνηση του θέματος και οι όροι εντολής της επιτροπής είναι εις γνώση και του Γενικού Εισαγγελέα".

Σε ερώτηση αν επικρέμμεται η απειλή επιβολής προστίμου 30 χιλιάδων ευρώ ημερησίως, ο κ. Κουγιάλης είπε πως αυτό το θέμα αφορά τον Κοτσίατη.

"Εχω πει πολλές φορές ότι ο Κοτσιάτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη λειτουργία στην Κόσιη. Δηλαδή υπάρχει μια μονάδα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στην Κόσιη ,με χωρητικότητα πέραν των 200 χιλιάδων τον χρόνο, οι ανάγκες της επαρχίας Λάρνακας και της Αμμοχώστου είναι περίπου 100 χιλιάδες για αυτό είχαμε κρίνει τότε ότι τα σκουπίδια από τη Λευκωσία έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην Κόσιη για διαχείριση", ανέφερε.

Αυτός είναι και ο λόγος, πρόσθεσε, που δεν προχωρήσαμε σε δεύτερη μονάδα. "Ευελπιστώ ότι σύντομα θα επέλθει μια συμφωνία με τον διαχειριστή στην Κόσιη και θα ξεκινήσει ο σταδιακός τερματισμός της λειτουργίας στον Κοτσιάτη", ανέφερε.

Είπε πως το πρόβλημα είναι ότι "όταν εμείς αποφασίζαμε να κάνουμε αυτή την μονάδα στο Πεντάκωμο, η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για συγχρηματοδότησή της τη διάθεση αυτού του καυσίμου του SRM" και σήμερα διαφαίνεται "και είναι αυτό που έχουμε εντοπίσει ως Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει αγορά στην Κύπρο. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να το διαθέσουμε με αποτέλεσμα πιθανόν η ΕΕ να έλθει και να μας αποκόψει τη συγχρηματοδότηση που είναι γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως "είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε και κάποιες ανησυχίες για την ευρύτερη αυτή πολιτική, ότι υπάρχουν άλλες τεχνολογίες πιο σύγχρονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μετά από κάποιες εισηγήσεις και διαβεβαιώσεις ότι αυτή ήταν η κατάλληλη πολιτική για την Κύπρο και θα μπορούσε και θα εξασφαλιζόταν η αγορά για αυτό το καύσιμο είχε προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός έστω και εν μέρει. Και ευτυχώς που ήταν μόνο εν μέρει και δεν ολοκληρώθηκε", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση από ποιούς απαρτίζεται η ερευνητική επιτροπή για το ζήτημα αυτό, ο κ. Κουγιάλης είπε πως απαρτίζεται από τον Δώρο Ιωαννίδη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, και δυο ειδικούς επί του θέματος, ενώ από πλευράς του ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως χρειάζονται ειδικοί για το θέμα διότι είναι ένα θέμα που άπτεται τεχνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Υπογράμμισε πως "εμείς προχωρούμε πάντα και με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα, αν υπάρχει κάτι που αφορά είτε τη σύνθεση, είτε τον τρόπο διορισμού. Δεν είναι αυτό το θέμα", είπε.

Σε ερώτηση αν βλέπουν κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτή την κίνηση του Γενικού Ελεγκτή, οι δυο Υπουργοί απάντησαν αρνητικά.

"Νομίζω ότι και αυτός θα ήθελε να διαλευκανθεί αυτό το θέμα και για να γίνει ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων διότι έχει και αυτός κάνει τις υποδείξεις του σε διάφορα σημεία αυτής της διαδικασίας", είπε ο κ. Κουγιάλης.

Σε ερώτηση αν θεωρούν ότι ο Γενικός Ελεγκτής ήταν κάπως αδιάβαστος στο θέμα αυτό, ο κ. Πετρίδης είπε πως "εμείς κάναμε μια δήλωση λιτή, εμείς πάντα δεν θέλουμε να έχουμε συγκρούσεις με θεσμούς".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας