Ολοκληρώθηκε η Τριμερής της Θεσσαλονίκης

  15/06/2017 10:37
Ολοκληρώθηκε η Τριμερής της Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη.
 
Αυτή την ώρα οι ηγέτες των τριών χωρών Τσίπρας, Αναστασιάδης και Νετανιάχου προβαίνουν σε δηλώσεις.
 
Εκτενέστερα σε λίγο.
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
 
Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις των ηγετών και η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.
 
Εν συνεχεία, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τα μέλη των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους. 
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Σε εξέλιξη η Τριμερής της Θεσσαλονίκης
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ κατά την οποία οι ηγέτες των τριών χωρών Τσίπρας - Αναστασιάδης - Νετανιάχου, θα συζητηθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θέματα επιχειρηματικότητας των νέων και νέα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένων των θεμάτων του EastMed και του Euro-Asia Interconnector.
 
Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέματα τηλεπικοινωνιών και περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των ζητημάτων της διαχείρισης υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών.
 
Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διασπορά και ζητήματα συνεργασίας των αποδήμων των τριών χωρών.
 
Συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Τριμερούς
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα Πέμπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη. 
Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου. 
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και οι Πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας με τα μέλη των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους. 
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Τριμερής: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου
 
Ολοκληρώθηκε πριν από το μεσημέρι η διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της Τριμερούς Διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
 
Νωρίτερα έφτασε στο χώρο του Μεγάρου Μουσικής της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και παρέστη στην τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
 
Στις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και αμέσως μετά, δηλαδή στις 12.30 μμ, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών. Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στις 1.45 και θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.
 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Όλα τα βλέμματα στην Τριμερή της Θεσσαλονίκης
 
Με το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και την ενέργεια να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, ξεκινά σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, με τους ηγέτες των τριών χωρών, Νίκο Αναστασιάδη, Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα να συνυπογράφουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
 
Στο μεταξύ άρχισε η διμερής ελληνο-ισραηλινή συνάντηση, με κατ' ιδίαν επαφή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ σε διπλανές αίθουσες του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συναντώνται οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.
 
Κατά την Τριμερή Σύνοδο, θα συζητηθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, θέματα επιχειρηματικότητας των νέων και νέα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένων των θεμάτων του EastMed και του Euro-Asia Interconnector. Επίσης θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  θέματα τηλεπικοινωνιών και περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των ζητημάτων της διαχείρισης υδάτινων πόρων, του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διασπορά και ζητήματα συνεργασίας των αποδήμων των τριών χωρών.
 
Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Θεσσαλονίκη για τη Σύνοδο βρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
 
Στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας, Μεταφορών και Διασποράς των τριών χωρών θα έχουν συναντήσεις για ζητήματα των αρμοδιοτήτων τους που θα αρχίσουν στις 12 μ.
 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα της Συνόδου, στις 9 πμ, αναμένεται να αρχίσει διμερής συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στις 11.30 πμ. θα αφιχθεί στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει τελετή αποκαλυπτηρίων πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος.
 
Στις 12 μ., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και αμέσως μετά, δηλαδή στις 12.30 μμ θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών. Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου στις 1.45 και θα υπογράψουν την Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης.
 
Ακολούθως, η ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα αναχωρήσουν για την Κύπρο αργότερα το βράδυ.
 
Νετανιάχου: Η Τριμερής θα εστιάσει στην καινοτομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία
 
Σε ανάρτησή του στο twitter o Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρει ότι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα επικεντρωθεί στην καινοτομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία.
 
"Αναχωρώ για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου, που θα εστιάσει στην καινοτομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και τη συνεργασία", σημειώνει ο κ. Νετανιάχου. 
 
כחלק מהמאמצים שלנו שנושאים פרי לפריחה מדינית והידוק הקשרים בין ישראל ומדינות רבות בעולם, אני יוצא לפסגה שייסדנו בין ישראל, יוון וקפריסין pic.twitter.com/txycsjRfEy
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) June 14, 2017
 
Εξάλλου, σε ανάρτηση στο λογαριασμό του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στο facebook αναφέρεται πως ο κ. Νετανιάχου θα έχει συναντήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και πως στόχος των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων και της τριμερούς συνάντησης είναι να συνεχιστεί η ενίσχυση της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και η διεξαγωγή συζητήσεων επί περιφερειακών και στρατηγικών θεμάτων.
 
Ακόμη σημειώνεται πως η Κοινή Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης θα αναφέρεται στην τριμερή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ, ΑΜΠΕ
 
 
 
 
 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας