SOS Ιωάννας Παναγιώτου για την καταστροφή στο Πενταδάκτυλο

  24/03/2017 13:57
 SOS Ιωάννας Παναγιώτου για την καταστροφή στο Πενταδάκτυλο

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου επέδωσε την Παρασκευή (24 Μαρτίου) στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυ κ. Αλέξανδρο Ν. Ζήνων, στο Υπουργείο Εξωτερικών, έκδοση που αναφέρεται στην περιβαλλοντική αξία της οροσειράς του Πενταδακτύλου, στις ανεπανόρθωτες ζημιές που έχουν γίνει συνεπεία της παράνομης λατόμησης και στην ανάγκη προστασίας της.
 
Η έκδοση έχει συνταχθεί στην αγγλική γλώσσα, ώστε να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων, με στόχο την άσκηση πιέσεων προς τις κατοχικές αρχές για εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και τερματισμό της παράνομη λατόμησης. 
 
Στόχος της είναι να φέρει το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας δράση από τη διεθνή κοινότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος στα κατεχόμενα και κυρίως για τη διατήρηση της μορφολογίας της οροσειράς Πενταδακτύλου και την προστασία των ειδών και οικοτόπων.
 
Τα έντυπα θα σταλούν μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στις πρεσβείες της Κύπρου, καθώς και σε ξένους αξιωματούχους για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους για το εν λόγω θέμα.
 
Η Κύπρος έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός βοτανικού παράδεισου. Πάνω από 8% των φυτών του νησιού, δηλαδή 145 διαφορετικά είδη και υποείδη, είναι ενδημικά της Κύπρου και μοναδικά για την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, από τα οποία τα 56 είναι ενδημικά του Πενταδακτύλου.
 
Στον Πενταδάκτυλο υπάρχουν δεκατέσσερις σημαντικοί τύποι οικοτόπων, από τους οποίους οι τέσσερεις αποτελούν οικοτόπους προτεραιότητας, σύμφωνα με την Οδηγία για τους οικοτόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (92/43/ΕΟΚ), έχουν αναγνωριστεί δεκαοκτώ είδη ερπετών και 30 είδη πουλιών του Παραρτήματος I της Οδηγίας των Πουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 2009/147/EΕ).
 
Δυστυχώς, αυτή η μοναδική περιοχή κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω της υπερβολικής λατόμησης, της υπερβόσκησης, των σκουπιδιών, του παράνομου κυνηγιού, της οικοδομικής ανάπτυξης και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Τριάντα έξι παράνομα λατομεία δραστηριοποιούνται στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, με αποτέλεσμα τη μεταβολή του ανάγλυφου, την απώλεια σημαντικών οικότοπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Κύπριοι επιστήμονες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, προειδοποιούν ότι εάν η λατόμηση δεν σταματήσει οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον θα είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας.
 
H έκδοση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος http://www.ec.gov.cy
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας