«Μόνη λύση η Κυκλική Οικονομία»

  15/03/2017 13:00
«Μόνη λύση η Κυκλική Οικονομία»

Η  Κυκλική Οικονομία, το μοντέλο  ανάπτυξης το οποίο διατηρεί τα υλικά και την αξία τους σε κυκλοφορία, είναι η μόνη λύση για να πετύχουμε αειφορία και οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.
 
Ο κ. Νικολαΐδης, που ανέλυε το περιβαλλοντικό του όραμα για τη Λεμεσό, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria και το Ίδρυμα Λαόνα για την αναβίωση και προστασία της Κυπριακής υπαίθρου, αφιέρωσε ένα μέρος της παρουσίασης του στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του θέματος, την ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε (χθες) τέσσερα Σχέδια Οδηγιών με βάση τα οποία το μερίδιο των αποβλήτων που οδηγούνται στην ανακύκλωση θα ανέλθει, μέχρι το 2030, στο 70%, από 44% που είναι σήμερα.
 
Ο Δήμος Λεμεσού, συνέχισε, εφαρμόζει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την οικιακή κομποστοποίηση και ήδη παραχωρήθηκαν 100 κάδοι σε οικίες του Δήμου. Το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα μελετηθεί η ευρύτερη επέκτασή του, συμπλήρωσε ο κ. Νικολαϊδης.
 
Εντός του 2017, πρόσθεσε, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο αφορά την εγκατάσταση 120 βυθιζόμενων και ημιβυθιζόμενων κάδων και συστήματος συμπίεσης και συλλογής όλων των ειδών αποβλήτων στο παραλιακό μέτωπο και το κέντρο της πόλης.
 
Στους προγραμματισμούς του Δήμου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για τη μέθοδο του "pay as you throw" (πληρώνω όσο πετώ), όπου θα επιλεχθεί συγκεκριμένη περιοχή και θα γίνει ενημέρωση των επηρεαζόμενων δημοτών και ενθάρρυνση τους για εφαρμογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης.  Όταν εφαρμοστεί το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, θα γίνουν μετρήσεις της μείωσης των αποβλήτων για περίοδο έξι μηνών και ανάλογα θα καθοριστεί και η μείωση στο τέλος σκυβάλων για κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει σε αυτό.
 
Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαΐδη, στην Επαρχία Λεμεσού λειτουργούν σήμερα τέσσερα Πράσινα Σημεία για ογκώδη απόβλητα (Κολόσσι, Παρεκκλησιά, Φασούλλα, Αυδήμου)  και ο Δήμος Λεμεσού στοχεύει στην προώθηση της δημιουργίας μεγάλων Πράσινων Σημείων.
 
Στα μέσα του 2017, που αναμένεται η λειτουργία του Ο.Ε.Δ.Α. στο Πεντάκωμο, τόνισε ακόμη ο Δήμαρχος Λεμεσού, το κόστος ανά νοικοκυριό μέσω της φορολογίας των σκυβάλων αναμένεται να αυξηθεί, επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από τη μείωση των αποβλήτων μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.
 
Υπέδειξε πως σήμερα ο μέσος Λεμεσιανός παράγει 580 κιλά σκουπίδια το χρόνο και ανακυκλώνει μόλις 33 κιλά, δηλαδή ένα  ποσοστό 5.7% και πως η Λεμεσός εξακολουθεί να θάβει τα σκουπίδια της στο Βατί, το οποίο έπρεπε να είχε κλείσει το 2010.
 
Στην παρουσίαση του, ο κ. Νικολαΐδης υπενθύμισε ακόμη τα προγράμματα ανακύκλωσης που ήδη εφαρμόζει ο Δήμος, σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου και τους Οργανισμούς ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση.
 
** Η συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας