Με μια απόφαση ορόσημο, που δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη μέλη όπως η χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μερικές εβδομάδες, προχώρησε στην έγκριση του σχεδίου στήριξης των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη Βουλγαρία, υπό τη μορφή μειωμένων χρεώσεων για τις ΑΠΕ.
Η απόφαση – σταθμός C(2016)5204 αφορά ενεργοβόρες επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας, που πληρούν επιπλέον μια σειρά από συγκεκριμένα κριτήρια που θεσπίστηκαν στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ.
Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο των βουλγαρικών αρχών, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι εταιρείες που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία, δεν μπορεί να οφείλουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές και δεν επιτρέπεται να έχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις επιστροφής ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες από την ΕΕ.
Επιπλέον Βουλγαρικές αρχές έχουν ορίσει ένα κατώτατο όριο ετήσιας κατανάλωσης της τάξης της 1GWh ετησίως. Τώρα οι επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση, λαμβάνουν 40% μείωση στα τέλη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας από 5 έως 10%, μείωση 60% εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας από 10 έως 20% και 85% μείωση εφόσον εμφανίζουν ένταση ενέργειας άνω του 20%. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές εκτιμάται ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί από περίπου 15 βιομηχανίες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για το κόστος της ενίσχυσης είναι 260,75 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια εφαρμογής ή αλλιώς 52,15 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η διάρκεια του μέτρου ξεκίνησε από την 1 Αυγούστου 2015 και θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εξέτασε τις παραμέτρους του μέτρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα εγείρει αντιρρήσεις για την ενίσχυση εκτιμώντας ότι είναι συμβατή το κοινοτικό δίκαιο.
Πηγή: Energypress.gr