Πτώση-ρεκόρ φέτος για τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή διεθνώς

InBusinessNews  26/11/2019 08:47
Πτώση-ρεκόρ φέτος για τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή διεθνώς

Η χρήση του άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή σημειώνει φέτος την εντονότερη πτώση της στα χρονικά, καθώς περιορίζεται κατά 3% όπως υποστηρίζει το Carbon Brief σε έκθεσή του.

Η τάση αυτή είναι έκδηλη και στη χώρα μας όπου το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ φαίνεται να εκτοπίζουν τον λιγνίτη. Σύμφωνα άλλωστε με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό του λιγνίτη στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε στο 16,95% φέτος τον Οκτώβριο ενώ η παραγωγή με λιγνίτη υποχώρησε κατά 34,92% σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο μήνα και κατά 28,68% σε σχέση με τις αρχές του 2019.

Παγκοσμίως αναμένεται μια πτώση της τάξης των 300 τεραβατωρών στον άνθρακα φέτος και το θετικό είναι πως η πτώση στις ανεπτυγμένες οικονομίες δεν φαίνεται να αντισταθμίζεται από αύξηση στις αναδυόμενες, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, “η διεθνώς μείωση μεταφράζεται σε οικονομικό πλήγμα για τις μονάδες άνθρακα λόγω των περιορισμένων ωρών λειτουργίας που προβλέπεται να φτάσουν σε ιστορικά χαμηλά”.

Η εντονότερη μείωση παρατηρείται στη Δ. Ευρώπη με 22% σε ετήσια βάση, ενώ στην Ασία οι λόγοι της πτώσης έχουν να κάνουν με τις πυρηνικές μονάδες και τις ΑΠΕ κυρίως.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι στη δεκαετή έκθεση των ευρωπαϊκών διαχειριστών ENTSOE και ENTSOG για τα σενάρια σε βάθος δεκαετίας, που τέθηκε σε διαβούλευση, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. χρειάζεται “γρήγορες νίκες” για να καταφέρει τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς της στόχους: “Η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 150 MtCO2 ως το 2025”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας