Εγκαινιάστηκε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο της Muskita

  08/11/2019 16:46
Εγκαινιάστηκε το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο της Muskita

Η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 16% μέχρι το 2020, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως επιβεβαιώνονται τα θετικά αποτελέσματα για εκπλήρωση των δεσμευτικών περιβαλλοντικών μας υποχρεώσεων και την προσπάθεια του ενεργειακού μετασχηματισμού.
 
Σε χαιρετισμό του, στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου εκθεσιακού χώρου και του φωτοβολταϊκού πάρκου της εταιρείας Muskita, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση επένδυσε και επενδύει στη βέλτιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι φυσικές πηγές ενέργειας και οι εθνικοί πόροι που διαθέτει η Κύπρος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, "στηρίζουμε στη βάση στοχευμένων μέτρων και πολιτικών την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού, την ενεργειακή αυτάρκεια και την προστασία του περιβάλλοντος".

Υπέδειξε δε ότι Υπουργείο Ενέργειας, για την περίοδο 2014-2020, πέτυχε να εξασφαλίσει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πόρους ύψους 48,27 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την υλοποίηση έργων που αφορούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και  την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτήρια, κατοικίες και επιχειρήσεις.
 
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περίπου 2000 αιτήσεις για το "Σχέδιο Παροχής Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες", το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ.
 

muskitafoto2

 
"Υπό το πρίσμα αυτό και με βάση τα στοιχεία για τα εμπορικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και αυτά που είναι υπό αδειοδότηση, σε συνδυασμό και με τα φωτοβολταϊκά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν το επόμενο διάστημα μέσω των Σχεδίων net-metering και net-billing, η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να φτάσει στο 19-20%", συμπλήρωσε. 

 

Το ποσοστό αυτό, υπογράμμισε ο Πρόεδρος, θα υπερκαλύψει τον εθνικό στόχο του 16% που έχει τεθεί μέχρι το 2020, "επιβεβαιώνοντας τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τις ενέργειες του κράτους και τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμευτικών περιβαλλοντικών μας υποχρεώσεων και την προσπάθεια του ενεργειακού μετασχηματισμού".
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε "για την αποφασιστικότητα και το αίσθημα ευθύνης με το οποίο εργαζόμαστε προκειμένου να εδραιώσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και να δώσουμε περαιτέρω ώθηση στις εξαιρετικές προοπτικές που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τους κύριους παραγωγικούς τομείς, προς όφελος των επιχειρήσεων και του συνόλου των πολιτών".
 
Προοπτικές, όπως είπε, οι οποίες εδράστηκαν στη στοχευμένη πολιτική που υιοθετήθηκε προκειμένου να ανακόψουμε την πορεία της ύφεσης, να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να διανοίξουμε νέες οδούς ευημερίας και προόδου και ως εκ τούτων να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τόσο της τοπικής όσο και της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας.
 
"Η υλοποίηση πληθώρας αναπτυξιακών έργων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, μέρος των οποίων αποτελούν και τα δύο που εγκαινιάζουμε σήμερα, ως επίσης τα πολλαπλά θετικού αντίκτυπου οφέλη που δημιούργησαν, δικαιώνουν, πιστεύω, την πολιτική και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που ακολουθήσαμε", συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα μελετήσει μέτρα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι βιομηχανίες για μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικές με εταιρείες του εξωτερικού, ενώ εξέφρασε την ελπίδα "να μην ακούσουμε κριτική πάλι, ότι κάποιους ευνοούμε ή ότι προβαίνουμε σε κάποια σχέδια που στο τέλος εκθέτουν τη χώρα".
 
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο φωτοβολταϊκό πάρκο, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην οροφή των εγκαταστάσεων της Muskita και αποτελεί το μεγαλύτερο του είδους του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, η κατασκευή του συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εταιρείας στο περιβάλλον, την καθιστά υπόδειγμα όσον αφορά την ανταπόκρισή της στις αυξανόμενες κλιματικές προκλήσεις και την υπευθυνότητά της σχετικά με την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση.
 
Την ίδια στιγμή, η δυναμική αυτή επένδυση με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνει την υπάρχουσα φωτοβολταϊκή ισχύ της Κύπρου, συμβάλλοντας ως εκ τούτου καθοριστικά αφενός στην επιτυχή ολοκλήρωση του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης υιοθέτησε η Κυβέρνηση και αφετέρου στην ενίσχυση και επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων του 2020, πρόσθεσε.
 
Σημειώνεται ότι το φωτοβολταϊκό πάρκο Muskita καλύπτει έκταση 13,500 τ.μ και αποτελείται από 6.750 φωτοβολταϊκά πάνελ, με τα οποία παράγεται ενέργεια 2,5mW, που καλύπτει το 30% των αναγκών της εταιρείας.
 
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε δωρεά 15 χιλιάδων ευρώ προς τη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης "Αγία Σκέπη" και τον φιλανθρωπικό οργανισμό Funraising.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας