Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ

  27/05/2019 09:25
Στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης η «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ

Με τον πρωθυπουργό να αναγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 30 Ιουνίου, η πρώτη άμεση επίπτωση για την ενεργειακή αγορά αφορά στην υπόθεση της λιγνιτικής αποεπένδυσης και τον διαγωνισμό της ΔΕΗ που θεωρητικά ολοκληρωνόταν αύριο Τρίτη. Στην πράξη ωστόσο η έναρξη της προεκλογικής περιόδου ακυρώνει ακόμη και τις λιγοστές πιθανότητες για αίσια έκβαση της πώλησης.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχε κυκλοφορήσει έντονα το σενάριο της νέας ολιγοήμερης παράτασης του διαγωνισμού. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι πρακτικά ανέφικτο να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ουσιαστικά μεταθέτει τις εξελίξεις για την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 30ης Ιουνίου.

Αλλά ακόμη και εάν δεν είχαμε μπροστά μας τις εκλογές, με βάση την εικόνα που είχαν εκπέμψει όλο το προηγούμενο διάστημα οι ενεργοί συμμετέχοντες στη διαδικασία, οι όποιες προσφορές δύσκολα θα μπορούσαν να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Δηλαδή η επιτυχία του διαγωνισμού, θα εξαρτιόταν αποκλειστικά και μόνο, από το εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηκώσει το πολιτικό βάρος της αποδοχής ενός χαμηλού τιμήματος (σε σχέση με την αποτίμηση του πρώτου διαγωνισμού των 300 εκατ. ευρώ) για τις πωλούμενες μονάδες της ΔΕΗ. Είναι σαφές ότι ακόμη και οι λιγοστές αυτές πιθανότητες, έχουν ακυρωθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Εδώ πάντως θα πρέπει να θυμηθούμε και τις πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει στο συνέδριο της ΗΑΕΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ περί επανεξέτασης από μηδενική βάση του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, χωρίς παρωπίδες.

Με δεδομένο ότι από τις κάλπες θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, το πιο πιθανό σενάριο είναι να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνδυασμό μάλιστα και με το επίκαιρο θέμα της εξυγίανσης και της επαναφοράς της ΔΕΗ σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας και κερδοφορίας.
 
energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας