Διερεύνηση για να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης απώλειας παραγωγής στο Βασιλικό

  17/04/2019 08:00
Διερεύνηση για να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης απώλειας παραγωγής στο Βασιλικό

Σε διερεύνηση θα προχωρήσει πλέον ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΔΣΜΚ) για να εντοπιστούν τα αίτια γιατί το Βασιλικό να είναι τόσο ευαίσθητο και να απολέσει την παραγωγή του, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γιώργος Ασιήκαλης στο ΚΥΠΕ.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την διακοπή που παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της Κύπρου σήμερα το πρωί ο κ. Ασιήκαλης ανέφερε ότι στις 0950 σημειώθηκε μια μεγάλη διαταραχή στο σύστημα σε γραμμή μεταφοράς.

Ενώ προηγουμένως είχε γίνει αναφορά σε ενδεχόμενο χτύπημα από κεραυνό, ο κ. Ασιήκαλης διευκρίνισε ότι φαίνεται πως «λόγω του δυνατού ανέμου μια γραμμή μεταφοράς απαγκιστρώθηκε από τους μονωτήρες σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να ταλαντεύεται στον αέρα και σε κάποιο στάδιο να πλησιάσει τον μεταλλικό πύργο, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα».

Η διαταραχή αυτή, πρόσθεσε, «προκάλεσε ουσιαστικά την απώλεια όλης της παραγωγής του ηλεκτροπαραγωγού Βασιλικού».

Το Κέντρο Ελέγχου, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, φρόντισε ώστε να ξεκινήσουν μονάδες ταχείας εκκίνησης για να μπορέσουν να παράγουν ενέργεια, προσθέτοντας ότι «μέσα σε 30 με 35 λεπτά είχε αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σε ερώτηση αν υπήρξε διακοπή ρεύματος παντού στην Κύπρο, ο κ. Ασιήκαλης ανέφερε ότι «λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής, που ήταν 340MW ή γύρω στο 55% της δυνατότητας παραγωγής του συστήματος εκείνη την στιγμή, λειτούργησαν τα αυτόματα συστήματα που έχουμε για να προστατεύσουν το σύστημα και απομόνωσαν το ένα τρίτο περίπου των καταναλωτών παγκύπρια, που αφορούσε περίπου 200MW που είχαν απορριφθεί.  Ωστόσο, πρόσθεσε, «μέσα σε 15 λεπτά άρχισε η αποκατάσταση λόγω του ότι ήδη ξεκίνησαν άλλες μονάδες οι οποίες αποκατέστησαν την παραγωγή». Άρα, σημείωσε ο ίδιος, «μέσα σε 30 – 35 λεπτά όλοι είχαν ρεύμα».

Σε ερώτηση αν έχει επιδιορθωθεί η βλάβη απάντησε ότι η ΑΗΚ φρόντισε να την επιδιορθώσει.

«Απομένει η διερεύνηση γιατί το Βασιλικό να είναι τόσο ευαίσθητο και να απολέσει την παραγωγή του», είπε, σημειώνοντας ότι «πάντοτε γίνεται διερεύνηση για να βρεθούν τα αίτια του προβλήματος ώστε να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν».

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου τοπική βλάβη που σημειώθηκε γύρω στις 1630 στην περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία έχει αποκατασταθεί.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Πίσω στην αρχή της σελίδας