Παρέμβαση για το ακριβό ρεύμα από τις ΑΠΕ ζητούν οι καταναλωτές

  21/02/2019 08:02
Παρέμβαση για το ακριβό ρεύμα από τις ΑΠΕ ζητούν οι καταναλωτές

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, σε επιστολή του προς εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέρεται στην επιδότηση επιχειρήσεων από την ΑΗΚ για παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο καταναλωτής με υψηλότερο κόστος, απ’ ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ.
 
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας , (Υ.Ε.Ε.Β.Τ.) μαζί με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, Ρ.Α.Ε.Κ., έχουν αδειοδοτήσει ή προχωρούν στην αδειοδότηση επιχειρήσεων για παραγωγή ρεύματος από Α.Π.Ε και στο πιο πάνω πλαίσιο, η ΡΑΕΚ (με σχετική απόφαση της) και με την συναίνεση του Υ.Ε.Ε.Β.Τ., υποχρεώνουν την ΑΗΚ να αγοράζει την παραγόμενη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά την περίοδο προσαρμογής, στην τιμή Αποφυγής της Α.Η.Κ, δηλαδή την τιμή κόστους της Α.Η.Κ..
 
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή κόστους της Α.Η.Κ. κατά το 2018 ήταν 10,1 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ σήμερα αυτό έχει ξεπεράσει τα 11 σεντ ανά κιλοβατώρα. Το κόστος παραγωγής, ανά κιλοβατώρα με παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, (που είναι τα πλείστα που έχουν εγκριθεί), υπολογίζεται στα 3 -5 σεντ, περιλαμβανομένου του 12% που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως λογικό ποσοστό κέρδους. Αυτό έχει διαφανεί σε πολλές χώρες, με χαμηλότερη ηλιοφάνεια, οι οποίες έχουν διεξάγει διαγωνισμούς για ένταξη των έργων αυτών στο ηλεκτρικό σύστημα.
 
Έχοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στις επιχειρήσεις, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί τις οργανώσεις στις οποίες απευθύνεται όπως συμβάλουν με το δικό τους τρόπο και ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, ώστε όλοι οι καταναλωτές ρεύματος να επωφεληθούν από την μειωμένη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα προέλθει από την παραγωγή του από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
Προστίθεται ότι σε περίπτωση που το Υ.Ε.Ε.Β. και η Ρ.Α.Ε.Κ. προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους αναφορικά με την τιμολόγηση και αγορά της παραγωγής ρεύματος από Α.Π.Ε., ακόμα και μέσα στα πλαίσια της Ελεύθερης Αγοράς Ηλεκτρισμού, οι καταναλωτές ρεύματος θα επιβαρύνονται μακροχρόνια, με εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται ότι για τα 100MW οι ελάχιστες απώλειες του κράτους ανέρχονται στα €3.4 εκ το χρόνο με το σενάριο αριθμός 1 να ανεβαίνει στα €15.3 εκ το χρόνο. Τα λεφτά αυτά θα τα πληρώνουν οι καταναλωτές και θα καταλήγουν στα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών που ήδη έχουν εξασφαλίσει ή θα εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια. Αν η πολιτική αυτή επεκταθεί για όλα τα έργα από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συνολικά 400MW) τότε οι απώλειες του Κράτους και κατ’ επέκταση η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών μπορεί να φθάσει μέχρι και €61 εκ το χρόνο.
 
Προστίθεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από την παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος με την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, όπως εξ’ άλλου συνηθίζεται διεθνώς. Ο Σύνδεσμος θεωρεί αδιανόητο, το κράτος να μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών του και αντί αυτού, να συμβάλλει στην αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας