Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία

  31/07/2018 09:12
Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισπανία και Γαλλία

Η διασύνδεση της ιβηρικής χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη αποτελεί το αντικείμενο της Δήλωσης της Λισαβόνας που υπογράφτηκε την Παρασκευή ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με την παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, μέτρα που θα οδηγήσουν στην παραιτέρω ενσωμάτωση της ιβηρικής ενεργειακής αγοράς και σύνδεσης της με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων θεμάτων, ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός καλωδίου διασύνδεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, στο Βισκαϊκό κόλπο.

Ο Βισκαϊκός κόλπος ή Γασκωνικός κόλπος είναι κόλπος του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού. Βρίσκεται στα δυτικά της Γαλλίας και βορειοδυτικά της Ισπανίας εκτεινόμενος κατά μήκος της περιοχής μεταξύ Βρετάνης και Γαλικίας.

Το καλώδιο θα βελτιώσει κατά το διπλάσιο την υφιστάμενη δυναμικότητα διασύνδεσης μεταξύ της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις αυτό τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2025, όπως προγραμματίζεται. Πρόκεται για ένα υποβρύχιο καλώδιο, μήκους 280 χιλιομέτρων, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου 15% σε δυναμικότητα διασύνδεσης όπως τεθεί σε προηγούμενο χρόνο με την συμφωνία της Μαδρίτης. Να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου με 578 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε ανέφερε πως “ Μια σταθερή και αποτελεσματική ενεργειακή υποδομή είναι... εξαιρετικά σημαντική για να ενθαρρύνουμε την τοπική δράση σε νέες περιοχές όσον αφορά το κομμάτι των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Επίσης, η υλοποίηση του καλωδίου θα συμβάλει στην επίτευξη των δεσμεύσεων που απορρέουν από την Συμφωνία του Παρισιού. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την υπογραφή της συμφωνίας υλοποίησης της ηλετρικής διασύνδεσης κατά μήκος του Βισκαϊκού κόλπου, καθώς η εν λόγω διασύνδεση αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση σε ενεργειακή υποδομή υπό την σκέπη του προγράμματος Connecting Europe Facility (Διασυνδέοντας την Ευρώπη). Είναι καλό για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καλό για την Γαλλία και καλό για την Ευρώπη”.
 
Η Συμφωνία της Μαδρίτης υπογράφτηκε το 2015 με σκοπό να βοηθήσει στη διασύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Εντωμεταξύ η μη επαρκής δυναμικότητα διασύνδεσης αποτελούσε και αποτελεί εμπόδιο για την δημιουργία μιας αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Νοτιοδυτική Ευρώπη, με τις ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να έχουν μικρές πιθανότητες να συμμετέχουν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση είναι ισχύος 6.000 MW, πράγμα που καθιστά Ισπανία και Πορτογαλία νησιά ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την υπογραφή της συμφωνίας, μια σειρά άλλα έργα – σε διαφορετική φάση το καθένα – έχουν ξεκινήσει με σκοπό να συνδέσουν την Ιβηρική Χερσόνησο με την ευρωπαϊκή αγορά. Πέρα από την ηλεκτρική διασύνδεση από τον Βισκαϊκό κόλπο, προβλέπονται επίσης δύο έργα διασύνδεσης στα Πυρρηναία, ένας διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και πολλά άλλα έργα αντίστοιχου χαρακτήρα.
 
Η συμφωνία της Λισαβόνας επιβεβαιώνει και πάλι ότι τα συγκεκριμένα έργα χαίρουν απόλυτης υποστήριξης, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε προς τα πάνω την οικονομική της συνεισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαθέσει 865 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των διασυνδέσεων μέσω των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μηχανισμών, όπως είναι για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, όπως αναφέρει το pv magazine.
 
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Επιτροπής Γιούνκερ, η ενσωμάτωση της Ιβηρικής Χερσονήσου στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της Επιτροπής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή. Υποστηρίζοντας την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σταματήσει η ενεργειακή απομόνωση αυτού του τμήματος της Ευρώπης, βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια, δίνοντας καταναλωτές περισσότερες επιλογές και προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ιδιαίτερη σημασία στον σχεδιασμό της ΕΕ σχετικά την εν λόγω διασύνδεση διατηρεί το γεγονός πως οι διασυνδέσεις αποτελούν υποδομές ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επομένως απαραίτητη συνθήκη για την μετεξέλιξη της Ευρώπης σε νούμερο ένα στην ανανεώσιμη ενέργεια, παγκοσμίως.
 
Πηγή: energypress.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας