Η Σουηδία αναμένεται να επιτύχει φέτος τους στόχους του 2030 για την ανανεώσιμη ενέργεια

  16/07/2018 10:34
Η Σουηδία αναμένεται να επιτύχει φέτος τους στόχους του 2030 για την ανανεώσιμη ενέργεια

Δώδεκα χρόνια νωρίτερα αναμένεται πως θα επιτύχει τους στόχους της για την ανανεώσιμη ενέργεια η Σουηδία.

Ο φιλόδοξος στόχος της Σκανδιναβικές χώρας για παροχή ανανεώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας έως το 2030 αναμένεται να γίνει πραγματικότητα φέτος, καθώς  σύμφωνα με το Σουηδικό Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας, τα μέλη του είναι σε καλό δρόμο να παράγουν 18 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως μέχρι το τέλος του 2018.

Το 2015, η Σουηδία μαζί με 16 άλλες χώρες δημιούργησαν την Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030 για λογαριασμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το σχέδιο επικεντρώθηκε σε τέσσερα μέρη: την ανθρωπιστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό και την προώθηση της ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό, η Σουηδία ανέπτυξε ένα σχέδιο 17 σταδίων για τον τερματισμό της φτώχειας, την παροχή καθαρού νερού και αποχέτευσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως.

Ενώ πολλά από τα σχέδια βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, τουλάχιστον ένα μπορεί να επιτευχθεί το 2018. Εκπροσωπώντας τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας της Σουηδίας, ο σύνδεσμος εκτιμά ότι ο αριθμός των ανεμογεννητριών από μόνος του θα μπορούσε να παράσχει καθαρή και προσιτή ενέργεια ήδη από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, 3.681 ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Αυτό θα εκπληρώσει δύο στόχους του σουηδικού ενεργειακού σχεδίου: την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες, και τη σημαντική αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Η πρόσθετη αύξηση της παραγωγής ισχύος έρχεται καθώς η ζήτηση για ενεργειακή πρόσβαση αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό ενδέχεται να σημειώσουν άνοδο έως και 37% παγκοσμίως τα επόμενα 22 χρόνια. Για να βοηθήσει τα αναπτυσσόμενα κράτη να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους για ηλεκτρική ενέργεια, τα επόμενα μείζονα ορόσημα της Σουηδίας είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού ανανεώσιμης ενεργειακής απόδοσης, η συνεργασία με άλλες χώρες για τη βελτίωση της ανανεώσιμης ενέργειας, και η τροφοδότηση με ενέργεια σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και νησιά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας