ΕΕΣ: Ελέγχει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική και φωτοβολταϊκή ισχύ

  02/02/2018 07:59
ΕΕΣ: Ελέγχει την παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική και φωτοβολταϊκή ισχύ

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) αναμένεται να διεξάγει έλεγχο για να διαπιστώσει εάν η στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή (PV) ισχύ είναι αποτελεσματική, ή όχι. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, για τον σκοπό αυτό οι ελεγκτές του ΕΕΣ θα επισκεφθούν τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ: ​​τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πολωνία. Η έκθεση ελέγχου αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές θα αναλύσουν το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των κοινοτικών και εθνικών στρατηγικών για την αιολική και ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια από το 2009, καθώς και την κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση για την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΕΣ, κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, 45 δισεκατομμύρια ευρώ από όλα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ταμεία επενδύσεων προορίζονται για τη στήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακής απόδοσης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Άλλα 58,5 δισ. Ευρώ έχουν διατεθεί για συστήματα έξυπνης μεταφοράς ενέργειας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο τομέας με την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αιολικές και οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποτελούν σήμερα τις δύο κύριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό και βρίσκονται στα πρόθυρα να γίνουν οι δύο φθηνότερες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Οι αιολικές και οι ηλιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι οι δύο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που αναπτύσσονται με τον πλέον δυναμικό ρυθμό τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο George Pufan, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο. "Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα και είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε εάν η στρατηγική και η υποστήριξή τους είναι αποτελεσματικές".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας