«Παρωχημένη η πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας για πυρηνική ενέργεια»

  15/12/2017 09:21
«Παρωχημένη η πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας για πυρηνική ενέργεια»

Η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να επικαιροποιήσει την πολιτική της ώστε να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στα σχέδια στήριξης που καταρτίζει για τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, δήλωσε η Agneta Rising, γενική διευθύντρια της World Nuclear Association (WNA).

Το σχόλιο ήρθε μετά από ανακοίνωση του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας την Τρίτη ότι θα σταματήσει να επενδύει σε δραστηριότητες upstream στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση από τον άνθρακα.

Ωστόσο, οι προσπάθειες για μετάβαση σε ένα ‘καθαρό’ ενεργειακό μίγμα ενδέχεται να παρεμποδιστούν από την επιμονή της Παγκόσμιας Τράπεζας να μη στηρίζει την πυρηνική ενέργεια, ανέφερε η WNA.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να λογοδοτήσει για τη μη υποστήριξη όλων των καθαρών τεχνολογιών», δήλωσε η Rising.

"Το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) καθιστά σαφές ότι η επίτευξη τόσο των περιβαλλοντικών μας στόχων, όσο και των παγκόσμιων στόχων για την ανάπτυξη θα απαιτήσει ένα συνδυασμό καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή αξιόπιστης, σταθερής και χαμηλής σε άνθρακα ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας δε συμμετέχει στην παροχή υποστήριξης για την πυρηνική ενέργεια και επικεντρώνεται, αντίθετα, στην εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης της υδροηλεκτρικής, γεωθερμικής, ηλιακής και αιολικής ενέργεια.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα διαθέτει μια παρωχημένη πολιτική που δεν αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις καθαρές τεχνολογίες, ιδιαίτερα τις υπηρεσίες που παρέχει η πυρηνική ενέργεια στην κοινωνία και στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Ο ΙΕΑ αναγνωρίζει ότι η πυρηνική ενέργεια καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Αναμένουμε η Παγκόσμια Τράπεζα να κάνει το ίδιο», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία έχει στόχο να προμηθεύει το 25% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, κάτι που θα απαιτήσει την κατασκευή 1000 GW νέας πυρηνικής δυναμικότητας, σύμφωνα με την WNA.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει στην υποστήριξη αυτού του στόχου, αντί να αποκλείει αυθαίρετα ζωτικής σημασίας επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως είναι η πυρηνική ενέργεια», κατέληξε η Rising.

Πηγή: energia.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας