Κατάργηση στόχου για ηλεκτρικές διασυνδέσεις ζητούν αρκετές χώρες

  12/12/2017 09:31
Κατάργηση στόχου για ηλεκτρικές διασυνδέσεις ζητούν αρκετές χώρες

Αριθμός κρατών-μελών αντιτίθεται στον ευρωπαϊκό στόχο που καλεί για διασύνδεση του 15% του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου ως το 2030 και καλεί για απομάκρυνσή του, σύμφωνα με πηγές του Euractiv.

Όλα αυτά ενώ η Ε.Ε. δυσκολεύεται να επιτύχει ακόμα και το στόχο του 2020 που κάνει λόγο για διασύνδεση 10% στα πλαίσια της ενεργειακής ένωσης.

Η διαφωνία προέκυψε στα πλαίσια των συζητήσεων για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού. Όπως δήλωσε πηγή της εσθονικής προεδρίας, «τα βασικά θέματα είναι οι ρυθμιζόμενες τιμές και οι διασυνδέσεις. Υπάρχουν ζητήματα για τις διασυνδέσεις με/προς τρίτες χώρες, αλλά και για τον ενδοευρωπαϊκό στόχο».

«Το θέμα είναι αν θα πρέπει να υπάρχουν καν αναφορές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», πρόσθεσε σχετικά.

Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω την προσεχή Δευτέρα, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Έχει, πάντως, μεγάλη σημασία δεδομένης της ώθησης που μπορούν να δώσουν οι διασυνδέσεις στο διασυνοριακό εμπόριο και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό, σύνδεσμοι ΑΠΕ όπως ο WindEurope ήδη αντιδρούν και ζητούν να διατηρηθεί ο στόχος του 15%.

Όπως εξηγεί το Euractiv, η έλλειψη διασυνδέσεων επιτρέπει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να προστατεύουν την αγορά ηλεκτρισμού από τον ανταγωνισμό. Μέχρι στιγμής, έντεκα κράτη-μέλη υπολείπονται του στόχου 10%. Πρόκειται για τις Βουλγαρία, Κύπρο, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Βρετανία. Σε επτά από αυτές (Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) υπάρχουν σχέδια κοινού ενδιαφέροντος για διασυνδέσεις που μπορούν να τις βοηθήσουν να πετύχουν το στόχο του 2020.

Πηγή: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας