Με δωδεκατημόριο τον Ιανουάριο η ΑΗΚ

  11/12/2017 09:16
Με δωδεκατημόριο τον Ιανουάριο η ΑΗΚ

Η Ολομέλεια της Βουλής με ομόφωνη απόφασή της ενέκρινε το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, μεταξύ των οποίων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών, με την απόφαση  παρέχεται σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου των οποίων δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι προϋπολογισμοί για το έτος 2018, εξουσιοδότηση για διενέργεια δαπάνης για το μήνα Ιανουάριο του 2018 ποσού που δεν υπερβαίνει το τμήμα του συνολικού ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου για το έτος 2017 το οποίο αναλογεί στο ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή στο μήνα Ιανουάριο του 2017.
        
Σύμφωνα με την  απόφαση, δεν μπορεί να διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για νέες υπηρεσίες ή σκοπούς ούτε μπορεί να πληρωθεί οποιαδήποτε νέα θέση στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, μέχρι να εγκριθούν από τη Βουλή και να πάρουν την τελική τους μορφή οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου για το έτος 2018.
 
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ψήφιση Προϋπολογισμών) Νόμο, οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου υποβάλλονται στη Βουλή για έγκριση μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια στα οποία υποβάλλεται και ο κρατικός προϋπολογισμός, ωστόσο, αριθμός προϋπολογισμών νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου δεν έχει ακόμη κατατεθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την παροχή εξουσιοδότησης για τη διενέργεια δαπανών, όπως προβλέπεται στην πιο πάνω απόφαση της Βουλής.
 
Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, εισηγείται την απόφαση στην Ολομέλεια,  χωρίς να δεσμεύεται ως προς τις τελικές της θέσεις, που θα προκύψουν μετά τη μελέτη κάθε προϋπολογισμού χωριστά.
 
Ψηφίστηκαν οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί της ΑΗΚ
 
Επίσης, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τους τρεις συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.
 
Κατά τη συζήτηση οι Βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων απέδωσαν προεκλογικές σκοπιμότητες στην κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών για να ψηφιστούν στη τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν από τις προεδρικές εκλογές.
 
Εκ των τριών συμπληρωματικών προϋπολογισμών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, το ένα νομοσχέδιο για συμπληρωματικές πιστώσεις ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον. Τα άλλα δύο ψηφίστηκαν με 37 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον. Οι ζητούμενες συνολικές συμπληρωματικές πιστώσεις με βάση το ενιαίο κείμενο των νομοσχεδίων για την ΑΗΚ ανέρχονται στα €44.619.010.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου παρατήρησε ότι τα 7,5 εκ, εκταμιεύονται για αγορά δικαιωμάτων ρύπων, επισημαίνοντας ότι αυτά περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό που σημαίνει ότι έχουμε ξοδέψει πάνω από 14 εκ. για την αγορά εκπομπών ρύπων. Είπε πως το κόστος πληρώνουν οι καταναλωτές μπροστά στην αδράνεια της Κυβέρνησης να προωθήσει προγράμματα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε την πρόταση του κόμματος του για φωτοβολταϊκά πάρκα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας