ΣΕΑΠΕΚ: Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ανεξάρτητο Διαχειριστή

  14/11/2017 11:43
ΣΕΑΠΕΚ: Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ανεξάρτητο Διαχειριστή

Την έντονη διαφωνία και ανησυχία του για το ενδεχόμενο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς ανεξάρτητο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζει με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου, Φάνος Καραντώνης. προέδρου του Συνδέ

Στην επιστολή του ο κ. Καραντώνης σημειώνει πως «μια τέτοια απόφαση, δηλαδή της λειτουργίας ενός ανεξάρτητου λειτουργού της αγοράς και όχι ενός ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, πέραν της μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των σχετικών Οδηγιών που αποτελούν δίκαιο της ΕΕ, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και θα τους αποθαρρύνει από το να επενδύσουν στην χώρα μας.

Μια εμπιστοσύνη που κτίστηκε με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από το 2013, με καθοδηγητή τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και ακολούθως την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, θα ήταν άδικο για το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας να οδηγηθούμε στην αποτυχία και τις όλες προσπάθειες να πέφτουν στο κενό, λόγω συνδικαλιστικών πιέσεων μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018».

Ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζει ο κ. Καραντώνης, έχει σαν πρώτιστο μέλημα του την προώθηση χρήσης των ΑΠΕ στην χώρας μας. Αυτό που επιδιώκεται, αναφέρει, είναι η ίση και δίκαιη μεταχείριση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, μέσα από την αμερόληπτη και απρόσκοπτη λειτουργία ενός ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και Λειτουργού Αγοράς ηλεκτρισμού, που συνάμα θα διασφαλίσει και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.

«Μόνο μια τέτοια εύρυθμη αγορά ηλεκτρισμού θα μπορέσει να οδηγήσει την Κύπρο στην επίτευξη των δεσμευτικών στόχων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ μέχρι το 2020 και την αποφυγή καταβολής προστίμων μη συμμόρφωσης, κόστος το οποίο θα πληρώσει ο τελικός καταναλωτής. Μόνο μια φιλελευθεροποιημένη αγορά θα επιτρέψει τον ουσιαστικό διαχωρισμό των τομέων παραγωγής και προμήθειας στην αγορά ηλεκτρισμού και θα δώσει το δικαίωμα της επιλογής παρόχου ηλεκτρισμού στον Κύπριο καταναλωτή, αντίστοιχο με αυτό που έχει από το 2004 στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με τα όποια οφέλη αυτό συνεπάγεται.

Εύχομαι να βρεθεί εκείνη η πολιτική τόλμη και δύναμη στην εκτελεστική εξουσία, στην νομοθετική εξουσία και στη ρυθμιστική αρχή για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού πετυχαίνοντας μια από της πιο δύσκολες και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις του κλάδου ενέργειας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΑΠΕΚ.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας