Εξοικονόμηση ενέργειας και επιδοτούμενο ρεύμα για ευάλωτους στην Επ. Ενέργειας

  31/10/2017 13:54
Εξοικονόμηση ενέργειας και επιδοτούμενο ρεύμα για ευάλωτους στην Επ. Ενέργειας

Συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής η συζήτηση για το επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα σε ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι η διατίμηση θα έχει ένα μικρό, κυρίως συμβολικό έσοδο περίπου 20 ευρώ τον μήνα και πρόσθεσε ότι η τελική πρόταση της Κυβέρνησης είναι ότι επιθυμεί να δει το θέμα ολιστικά δηλαδή να αφορά και άλλους ασθενείς, και να εισαγάγει εισοδηματικά κριτήρια που να κυμαίνονται γύρω στις 26,000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα το χρόνο, εξαιρουμένων χορηγιών και άλλων επιδομάτων, με δυνατότητα να αυξηθεί ακόμη λίγο, επιβεβαίωση σοβαρής ή ολικής αναπηρίας και το ποσό να καλύπτει περίπου 1,100 κιλοβατώρες τη διμηνία.

Η Επιτροπή, είπε, αποφάσισε, αφού άκουσε τις απόψεις των εμπλεκομένων, να συνεχίσει τη συζήτηση την επόμενη Τρίτη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι συμφωνεί με την Κυβέρνηση που διευρύνει τους δικαιούχους. «Δεν είναι πλέον μόνο άτομα που έχουν επιβεβαιωμένη κινητική αναπηρία. Για οποιαδήποτε ασθένεια και όχι μόνο κινητική αναπηρία, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς, για όλες τις κατηγορίες θα είναι ανοικτή η δυνατότητα να ενταχθούν στην κατηγορία για επιδοτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα», είπε.

Πρόσθεσε ότι  υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με όριο τα 26,000 ευρώ και κατανάλωση μέχρι 1,100 κιλοβατώρες τη διμηνία.

Έτσι, είπε, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων και θα γίνει πιο δίκαιος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η ανισότητα έπρεπε να αρθεί άμεσα και κάλεσε το Υπουργείο να συνεχίσει την διαβούλευση με τους συνδέσμους και τις οργανώσεις των ασθενών αναφορικά με τα κριτήρια που θα τεθούν αφού όπως είπε εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.

Είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το ύψος των εισοδηματικών κριτηρίων πρέπει να αυξηθεί στο όριο της έκδοσης της κάρτας νοσηλείας που είναι 31,000 ως μικτό οικογενειακό εισόδημα ετησίως αλλά και να ενταχθεί και η μέτρια αναπηρία στα κριτήρια.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι στην επόμενη συνεδρίαση οι βουλευτές θα έχουν ενώπιον τους όλα τα στοιχεία και είπε ότι  στον προϋπολογισμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 600,000 που ήταν πέρσι το κονδύλι, η πρόταση είναι για 3.5 εκατ. για την επόμενη χρονιά.

«Είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Θεωρούμε ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι αυτό θα είναι το κονδύλι θα είναι μια καλή κίνηση από ιδίους πόρους να ενισχύσουμε τους πόρους που δίνονται για εξοικονόμηση ενέργειας», είπε.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε ό,τι αφορά το θέμα εξοικονόμησης ενέργειας, είπε ότι δυστυχώς το κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια και πρόσθεσε πως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν όπως η επέκταση των ενεργειακών ελέγχων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλα τα δημόσια κτίρια και κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διάθεση κονδυλίων για εκστρατείες ενημέρωσης κτλ.

Δεύτερη προκήρυξη σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για κατοικίες» και όχι για επιχειρήσεις

Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ενέργειας ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι στο πλαίσιο του σχεδίου χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω για κατοικίες», θα υπάρξει δεύτερη προκήρυξη, πιθανότατα αρχές του 2018, με διαθέσιμο προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσαν ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει προκήρυξη του σχεδίου «Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω για τις Επιχειρήσεις», ωστόσο η ΓΔ ΕΠΣΑ θα ετοιμάσει χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα είναι πιθανότατα έτοιμοι αρχές του 2019.

Όσον αφορά την πρόοδο στην αξιολόγηση των αιτήσεων του σχεδίου «Εξοικονομώ Αναβαθμίζω για Επιχειρήσεις», ανέφεραν ότι έχουν παραληφθεί 164 αιτήσεις, οι 19 απορρίφθηκαν και μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν οι 103. Στόχος, σημείωσαν, η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Αναφερόμενοι στην πρόοδο στην αξιολόγηση των αιτήσεων του σχεδίου «Εξοικονομώ Αναβαθμίζω για κατοικίες» οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέφεραν ότι παραλήφθηκαν 1138 αιτήσεις και μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν οι 830. Στόχος, πρόσθεσαν, η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017.

Ανέφεραν επίσης ότι βρίσκεται σε διαβούλευση το 4ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τις εισηγήσεις και απόψεις τους.

Σχέδιο αντικατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων

Αναφορικά με τον σχέδιο για αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων, είπαν πως μέχρι σήμερα παραλήφθηκαν 1.100 αιτήσεις και πρόσθεσαν ότι υπάρχει περιθώριο για περίπου ακόμα 900 αιτήσεις.

Άλλα σχέδια και χορηγίες

Ένα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν αφορά στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, για το οποίο ενημέρωσαν ότι οι προϋπολογισμοί που κατατέθηκαν από το ΥΕΕΒΤ στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση, αφορούν  τα μέτρα εξοικονόμησης (πέραν των εκταμιεύσεων που απαιτούνται για τα ήδη συμβολαιοποιημένα έργα ΑΠΕ), 3 εκατομμύρια για πρόγραμμα θερμομόνωσης οροφών, 200.000 ευρώ για επιχορηγήσεις ενεργειακών ελέγχων και 300.000 ευρώ για συνέχιση του σχεδίου αντικατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων.

Τα ποσά αυτά, πρόσθεσαν, έχουν εξευρεθεί επειδή έχει αυξηθεί το κόστος αποφυγής και έχει αυξηθεί η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Κύπρο, ενώ έχει μεταβληθεί και η τιμή δημοπράτησης CO2 στα 7,5 ευρώ/τόνο.

Η ΓΔ ΕΠΣΑ από την πλευρά της ενημέρωσε ότι υπάρχουν ακόμα 20 εκατομμύρια διαθέσιμα μέχρι το 2020 από το κονδύλι των διαρθρωτικών Ταμείων,  τα οποία θα διατεθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων μέχρι το 2020.

Προτάσεις κατέθεσε η ΟΕΒ και ο ΠΑΣΕΕΞΕ

Από πλευράς ΟΕΒ και συγκεκριμένα του ΠΑΣΕΕΞΕ κατατέθηκε γραπτώς υπόμνημα με τις θέσεις του Συνδέσμου στο υπό συζήτηση θέμα.

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΕΕΞΕ και της ΟΕΒ, σε παρέμβαση του στη συζήτηση, ευχαρίστησε την Υπηρεσία Ενέργειας για τη συμπερίληψη της εισήγησης για επιχορήγηση των ενεργειακών ελέγχων στους προϋπολογισμούς του Ειδικού Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ για το 2018.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν ήταν στις προτεραιότητες και αυτό φαίνεται και από τους προϋπολογισμούς του 2016 για το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ που μόλις το 6% είχε διατεθεί για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές συνεισφέρουν σήμερα 60% στα έσοδα του ειδικού Ταμείου μέσω της επιβολής του τέλους ΑΠΕ, ωστόσο διαφαίνεται ότι για το 2018 δεν θα υπάρξει κανένα σχέδιο για τη βιομηχανία /εμπορικό τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Υπέδειξε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν μέτρα, τα οποία δεν απαιτούν εκταμιεύσεις από το Ειδικό Ταμείο, όπως για παράδειγμα η διενέργεια διαγωνισμών σύναψης δημοσίων συμβάσεων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοσίων ή κτιρίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΕΕΞΕ τόνισε επίσης την ανάγκη να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή κοινωνικά ενεργειακά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα για άτομα που βρίσκονται σε ενεργειακή φτώχεια.

Ζήτησε επίσης επιχορήγηση συστημάτων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες κλπ.

Υπέδειξε ακόμα ότι θα μπορούσαν επιπρόσθετα να εφαρμοσθούν άλλα κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές ή επιχορήγηση επιτοκίων κλπ.

Τόνισε ακόμα ότι είναι σημαντικό να διατεθεί ένα ποσό στις στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης ανά τομέα, για παράδειγμα για εμπορικούς, βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.

Τέλος ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΕΕΞΕ κατέθεσε εισήγηση όπως εξετασθεί με παρόμοιο τρόπο το ενδεχόμενο επιχορήγησης της αντικατάστασης και της επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού για ΜμΕ.

Πηγή: Energy News, ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας