Τις προτάσεις του για την ΑΗΚ κατέθεσε ο Σ. Μαλάς

  24/10/2017 13:31
Τις προτάσεις του για την ΑΗΚ κατέθεσε ο Σ. Μαλάς

Τις προτάσεις και εισηγήσεις του για τον τρόπο λειτουργίας της ΑΗΚ παρέθεσε σήμερα Τρίτη στο ΔΣ του Οργανισμού ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς σε συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία της Αρχής. Ο κ. Μαλάς στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο διορισμού και λειτουργίας του ΔΣ καθώς και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 
Ο κ. Μαλάς στις δηλώσεις του είπε πως ενημερώθηκε εις βάθος για το πλάνο της ΑΗΚ, η οποία εισέρχεται σε ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον Οργανισμό. Όπως είπε, η δική του διακυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα την ΑΗΚ, διατηρώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς και δημιουργώντας συνθήκες έτσι ώστε να λειτουργεί με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία αλλά και διαφάνεια.
 
Ο Υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως οι εισηγήσεις του Επιτελείου του είναι πολύ συγκεκριμένες όσον αφορά το νέο τρόπο διορισμού και λειτουργίας του ΔΣ. Τόνισε πως πρέπει να ξεφύγουμε πλήρως από την πρακτική του παρελθόντος με τον διορισμό των μελών του ΔΣ από λίστες κομματικές, και πως αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα από μια επαγγελματική και διαφανή διαδικασία με εμπλοκή και τελική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Από την άλλη, συνέχισε, «θεωρούμε ότι η ΑΗΚ πρέπει να έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει την τελευταία τεχνολογία με προγράμματα καινοτομίας και έρευνας για να γίνει πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική σε αυτό το εξελισσόμενοι ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σημείωσε πως πρόθεση του είναι να λειτουργήσει η ΑΗΚ στη βάση ενός τριετούς, σφαιρικού προϋπολογισμού, τονίζοντας πως πρέπει να πάψουν οι πολιτικοί να ανακατεύονται στη λειτουργία μιας εταιρείας, με καθαρά εμπορικούς όρους.
 
Ο κ. Μαλάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ΑΗΚ, και από την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή έχει μείνει «καθαρή» από τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Επομένως, είπε, αυτό αποτελεί και μια απάντηση σε εκείνους που λένε πως το κράτος δεν μπορεί να διαχειρίζεται με διαφάνεια ημικρατικούς οργανισμούς.
 
Ερωτηθείς για τη θέση του σε σχέση με το νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που εισέρχεται η ΑΗΚ, ο κ. Μαλάς είπε πως ο Οργανισμός δεν θα είναι πλέον μονοπώλιο αλλά θα πρέπει να εκπονήσει το δικό του οδικό χάρτη έτσι ώστε να μπορεί και να εισέλθει και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πάνω στο οποίο ο ίδιος έκανε πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις.
 
Μια από τις εισηγήσεις αυτές, πρόσθεσε, είναι όπως η ΑΗΚ συνεργάζεται με συμπλέγματα κοινοτήτων έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία να εξυπηρετούν τις κοινότητες. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα στην ΑΗΚ να παράγει ενέργεια από ΑΠΕ και από την άλλη, οι ίδιες οι κοινότητες να επωφελούνται οικονομικά.
 
Τέλος, ο κ. Μαλάς είπε πως ενημερώθηκε και για την έλευση του Φυσικού Αερίου, σημειώνοντας πως η Κύπρος πιθανότατα να πληρώσει ένα πρόστιμο αν δεν έχει υλοποιήσει αυτό το σχεδιασμό. «Φροντίζω να μην αναφέρομαι στην έλευση του ΦΑ με τη διαδικασία της ΔΕΦΑ ως την ενδιάμεση λύση. Θέλω να ακούσω μια πειστική πρόταση γιατί πιθανότατα αυτή η λύση θα είναι και μόνιμη», κατέληξε.
 
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Αντρέας Μαραγκός από την πλευρά του είπε πως εξήγησαν στον κ. Μαλά τις θέσεις της ΑΗΚ και την οικονομική της κατάσταση, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και εισηγήσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας