Εξοικονομήσεις μέχρι 59 χιλ. kWh στη Λάρνακα μέσω FIESTA 

  29/09/2017 12:31
Εξοικονομήσεις μέχρι 59 χιλ. kWh στη Λάρνακα μέσω FIESTA 

Εξοικονομήσεις μέχρι 59 χιλιάδες kWh επιτεύχθηκαν στη Λάρνακα μέσω του προγράμματος FIESTA.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι «τα τελικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος FIESTA δείχνουν ότι οικογένειες από 5 Νότιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εξοικονομήσει συνολικά 2,053,036 kWh αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες στο σπίτι. Το τριετές πρόγραμμα, το οποίο στόχευε στην καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα σε οικογένειες με παιδιά στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Κύπρο, στην Ιταλία και στην Ισπανία, οδήγησε σε μείωση του παραγόμενου CO2 κατά 896 τόνους».

Προστίθεται ότι «σήμερα, 29% της ολικής παραγόμενης ενέργειας καταναλώνεται στον οικιακό τομέα, με τη θέρμανση και την ψύξη να απαιτούν το 66% της ολικής ενέργειας που καταναλώνεται στα νοικοκυριά. Στα πλαίσια του προγράμματος FIESTA πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2,300 έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο την μείωση αυτού του τελευταίου ποσοστού».

Ο ενεργειακός έλεγχος «περιλάμβανε σύντομη επίσκεψη στην οικία των ενδιαφερόμενων και καταγραφή στοιχείων που αφορούσαν στην κατανάλωση ενέργειας (πχ. λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, πηγών ενέργειας, στοιχείων του κελύφους της οικίας, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ). Μετά την επίσκεψη ακολουθούσε επεξεργασία των δεδομένων σε ειδικό πρόγραμμα και αποστολή έκθεσης με συμβουλές προσαρμοσμένες για την κάθε οικία και την κάθε οικογένεια».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται «διοργανώθηκαν συνολικά 350 εργαστήρια στις συμμετέχουσες πόλεις και ιδρύθηκαν 14 Ενεργειακά Γραφεία FIESTA για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στη Λάρνακα «επιτεύχθηκε μικρότερη κατανάλωση ενέργειας με εξοικονομήσεις μέχρι και 59,383 kWh και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 51 τόνους. Τα αποτελέσματα αυτά είναι ενδεικτικά του ότι οι οικογένειες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αποδείχθηκαν πρόθυμες να υιοθετήσουν πιο βιώσιμη συμπεριφορά, πάντα με την κατάλληλη στήριξη και καθοδήγηση».

Από τα παραδοτέα του προγράμματος, τη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν ο Οδηγός Εξοικονόμησης Ενέργειας FIESTA και τα εκπαιδευτικά φιλμάκια. Και τα δύο απευθύνονται στο ευρύ κοινό και περιλαμβάνουν απλές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων στα νοικοκυριά. 
 
Σημειώνεται ακόμα ότι «στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνέδριο στο οποίο συζητήθηκαν οι καλύτερες μέθοδοι για την υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικότερων συνηθειών και το οποίο σηματοδότησε και το τέλος του προγράμματος. Στο συνέδριο συμμετείχαν εταίροι του προγράμματος από τις πόλεις του Λογκρόνο και της Παμπλόνα (Ισπανία) και του Παζαρτζίκ (Βουλγαρία), εκπρόσωποι των οποίων μίλησαν για τις καλές πρακτικές στην επικράτεια τους».

Το πρόγραμμα FIESTA «συγχρηματοδοτείται από τη δέσμη προγραμμάτων Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονιστής έργου είναι το Επιστημονικό Πάρκο AREA της Τριέστης (AREA Science Park Trieste)».
 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος www.fiesta-audit.eu/el/

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας