Σχέδιο στήριξης ΑΠΕ ισχύος 212MW αποφάσισε το Υπουργικό 

  29/08/2017 14:47
Σχέδιο στήριξης ΑΠΕ ισχύος 212MW αποφάσισε το Υπουργικό 

Σχέδιο στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 212MW, αποφάσισε το Υπουργικό σήμερα Τρίτη.
 
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης «το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρία ενέκρινε σχέδιο στήριξης για τις ΑΠΕ με τελική κατάληξή τους στην ανταγωνιστική αγορά συνολικής ισχύος 212 mw, που αφορούν ΑΠΕ σχεδόν όλων των τεχνολογιών, δηλαδή αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα και ηλιοθερμικά συστήματα, ακόμη και συστήματα κυματικής ενέργειας.
 
Θεωρούμε, είπε, «ότι το συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης είναι σημαντικό γιατί θα επιτρέψει στους επενδυτές να προχωρήσουν με συστήματα ΑΠΕ που θα λάβουν στήριξη ίση με το εκάστοτε κόστος αποφυγής εωσότου ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού».
 
Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι είναι σημαντικό βήμα σε ότι αφορά τόσο το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και την πορεία της χώρας προς την πράσινη ανάπτυξη».
 
Σε ερώτηση για την συνεισφορά των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο 10% στη διείσδυση. Εξαρτάται από ποιο σενάριο θα μπορεί να δει κάποιος». Σίγουρα, σημείωσε, «η στόχευση είναι να πετύχουμε τους στόχους μας μέχρι το 2020 γι' αυτό το λόγο μεθοδικά και πάντοτε σε συνεργασία με την ΡΑΕΚ προχωρούμε να εγκρίνουμε τέτοιου είδους σχέδια όπως αυτό σήμερα». Σε ερώτηση για το στόχο της Κύπρου για το 2020 για τις ΑΠΕ απάντησε πως αυτός είναι το 13%.  
 
Σε σχόλιο δημοσιογράφου για στροφή του κόσμου αλλά και του κράτους προς τις ΑΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι «είναι αναπόφευκτη η πορεία και το τί μπορούμε να κάνουμε - και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε – είναι να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για την επιτάχυνσή της».
 
Βλέπουμε, είπε, «και τα προγράμματα που έχουμε ήδη εξαγγείλει και τρέχουν εδώ και περίπου 4 χρόνια και αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σπίτια», προσθέτοντας ότι «έχουμε σχεδόν 10.000 νοικοκυριά τα οποία τα έχουν εγκαταστήσει».
 
«Προσδοκούμε σε μια βελτίωση της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας και κατ’ επέκταση και μείωσης του κόστους για να μπορέσει και αυτή η τεχνολογία να ενταχθεί στον προγραμματισμό μας αλλά και βεβαίως στην προσπάθεια της ΑΗΚ για έξυπνα δίκτυα», ανέφερε.
 
Ένα τρίπτυχο, εξήγησε, «δηλαδή φωτοβολταϊκά στα σπίτια, μπαταρίες για αποθήκευση και έξυπνα δίκτυα, το οποίο είναι και η στρατηγική μας για διάσπαρτη παραγωγή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας».
 
Ο Υπουργός προέβη σε σχετική ανάρτηση στο Twitter:
 

 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας