Καλά κρατεί η «κόντρα» ΑΗΚ – Υπ. Ενέργειας

  07/08/2017 19:02
Καλά κρατεί η «κόντρα» ΑΗΚ – Υπ. Ενέργειας

Η «κόντρα» μεταξύ του Υπ. Ενέργειας και της ΑΗΚ φαίνεται ότι ακόμα… καλά κρατεί. Αυτή τη φορά η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών εκδηλώθηκε με αφορμή το φωτοβολταϊκό πάρκο 20MW που επιδιώκει να δημιουργήσει η ΑΗΚ στο Ακρωτήρι.

Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ δεν εξασφάλισε για το έργο τη θετική άποψη της αρμόδιας Περιβαλλοντικής Αρχής για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και του Υπ. Ενέργειας, το οποίο επικαλείται την απουσία ειδικού σχεδίου για τέτοια έργα αλλά και το ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν από την εφαρμογή της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέας Μαραγκός αναφέρθηκε σε «εχθρική ενέργεια» από πλευράς του Υπουργείου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΓΔ Στέλιου Χειμώνα, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης» απέστειλε στην ΑΗΚ επιστολή σε έντονο ύφος.

Στην επιστολή του ο κ. Χειμώνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκφράζει έκπληξη και δυσφορία γιατί ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ απέφυγε να αναφερθεί στην απόρριψη του αιτήματος της ΑΗΚ από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος για περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς λόγους και εστίασε στην θέση του Υπουργείου ότι δεν μπορεί το φ/β πάρκο να λειτουργήσει πριν τη λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ή πριν τη δημοσίευση νέου σχεδίου στήριξης ΑΠΕ.

Πέραν αυτού ο κ. Χειμώνας φέρεται να θέτει και θέμα επιπτώσεων στην ευστάθεια του δικτύου σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο παρόμοιας δυναμικότητας, ούτως ώστε να είναι γνωστές οι τεχνικές δυσκολίες και τα προβλήματα που αυτό μπορεί να επιφέρει.

Πέραν αυτού ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας επικαλείται πληροφόρηση από τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ για να σημειώσει ότι η ΑΗΚ δεν έχει ακόμα υποβάλει σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή για κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου.

Ακόμα ο κ. Χειμώνας υποδεικνύει ότι κανένα έργο ΑΠΕ ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορεί να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει χωρίς να είναι ενταγμένο σε κάποιο από τα καθεστώτα στήριξης, τα οποία εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας