Η μεγαλύτερη επένδυση ΑΠΕ στον Καύκασο τα τελευταία 50 χρόνια

  20/07/2017 12:01
Η μεγαλύτερη επένδυση ΑΠΕ στον Καύκασο τα τελευταία 50 χρόνια

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Shuakhevi, ισχύος 187 MW στη Γεωργία, όπως ανακοίνωσε η κατασκευάστριας εταιρείας Adjaristsqali Georgia LLC.

Πρόκειται για το πρώτο έργο στη χώρα με διεθνή χρηματοδότηση, συνολικού κόστους 420 εκ. δολ.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των ΑΠΕ όχι μόνο στη Γεωργία, αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου τα τελευταία 50 χρόνια.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και για την ολοκλήρωσή της, απαιτήθηκε η κατασκευή 2 αποταμιευτήρων, σειράς φραγμάτων και σηράγγων μεταφοράς υδάτων συνολικού μήκους 38 χλμ.

Εκτιμάται ότι το έργο θα ενισχύσει περαιτέρω το ενεργειακό ισοζύγιο της Γεωργίας, βελτιώνοντας, παράλληλα, την ενεργειακή ασφάλειά της.

Ποσοστό 40,5% της επένδυσης προήλθε από το εταιρικό σχήμα της Norway Clean Energy Invest με την ινδική Tata Power. Το υπόλοιπο 59,5% χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 90 εκ. δολ., την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης με άλλα 90 εκ. δολ. και την Διεθνή Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων IFC, με 70 εκ. δολ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη Γεωργία υπερβαίνει κατά πολύ τις τρέχουσες ανάγκες της χώρας και προέρχεται κατά 75% από υδροηλεκτρικές μονάδες.

Πηγή: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας