Σταθμός παραγωγής συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια

  17/07/2017 17:02
Σταθμός παραγωγής συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια

Ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας στον κόσμο που συνδυάζει υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια λειτουργεί πλέον στην Πορτογαλία. Το φράγμα Άλτο Ραμπαγκάο εξοπλίστηκε με 840 ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι αυξάνουν τη συνολική ισχύ της εγκατάστασης. Μέσα στο πρώτο έτος λειτουργίας του, ο ανανεωμένος σταθμός θα παράγει 332 μεγαβατώρες, αρκετές για να τροφοδοτήσει 100 σπίτια για ένα χρόνο.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε οικολογικά πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ από ανακυκλώσιμα υλικά να τοποθετούνται σε μεγάλα σώματα νερού και να μην καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο έδαφος.

Επιπλέον, οι συλλέκτες προστατεύουν εν μέρει το νερό, βοηθώντας στην επιβράδυνση της εξάτμισης και της ανάπτυξης φυκών. Τα πάνελ μειώνουν επίσης τα κύματα μέσα στη δεξαμενή, μειώνοντας τη διάβρωση.

Ο κύριος στόχος της εταιρείας Ciel & Terre International (C&T) είναι να παράγει ενέργεια μεγιστοποιώντας τη χρήση του φράγματος. Η τοποθέτηση των συλλεκτών κάνει το σταθμό πιο κερδοφόρο και αυξάνει την παραγωγή ενέργειας. Τα πάνελ συλλέγουν το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ώρες αιχμής της ζήτησης και μετά τη δύση του ηλίου.

Η εταιρεία εκτιμά ότι αν μόνο το 10% των 50 μεγαλύτερων φραγμάτων του κόσμου ήταν εξοπλισμένα με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαν να παραχθούν 400 γιγαβάτ ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εάν το έργο στεφθεί με επιτυχία, το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, όπου η εταιρεία ήδη δραστηριοποιείται σε μεγάλη κλίμακα.

Η Πορτογαλία έχει ετήσια διάρκεια ηλιοφάνειας 2.500 ωρών και υψηλό δυναμικό για τέτοιες συνδυαστικές λύσεις λόγω των υφιστάμενων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεών της.

Πηγή: naftemporiki.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας