Σε εξέλιξη μελέτη για καλύτερη διαχείριση βιομ. περιοχών

Κώστας Μηλικούρης  13/07/2017 15:40
Σε εξέλιξη μελέτη για καλύτερη διαχείριση βιομ. περιοχών

Σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για βελτίωση της διαχείρισης του θεσμού των βιομηχανικών περιοχών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Κατά τη συζήτηση σήμερα Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο του για το έτος 2015 ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017 και υπέδειξε πως στόχος είναι η βελτίωση του θεσμού και όχι να γίνει το κράτος κτηματομεσίτης.

Όπως αναφέρθηκε ο θεσμός των βιομηχανικών περιοχών υιοθετήθηκε από το 1960 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση του με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα όπως η υπενοικίαση χώρων από ενοικιαστές σε άλλες εταιρείες ή ακόμα και σε υπηρεσίες του ίδιου του κράτους με ψηλότερα ποσά από εκείνα που εισπράττει ως ενοίκιο το κράτος.

Ο κ. Λακκοτρύπης υπέδειξε ότι οι σημερινές συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα να μην προβλέπεται η εκμίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων σε εταιρείες που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο ή την αποθήκευση, δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στη βιομηχανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα καθυστερημένα ενοίκια για βιομηχανικά τεμάχια τα οποία το ΥΕΒΒΤ προσπαθεί να εξασφαλίσει με διευκολύνσεις προς τους οφειλέτες. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι από τα 930 τεμάχια που ενοικιάζονται τα 183 δεν πλήρωσαν κανένα ενοίκιο για σειρά πολλών ετών.

Ο ΥΕΒΒΤ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση ενοικιαστή από τον οποίο αφαιρέθηκε το τεμάχιο που εκμίσθωνε, με δικαστική απόφαση, αφού για 25 χρόνια δεν κατέβαλε κανένα ενοίκιο. Ο συγκεκριμένος ενοικιαστής είπε μετέβη στο γραφείο του για να παραπονεθεί.

Ο κ. Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του ακούει τις εισηγήσεις για το θέμα αυτό του Γενικού Ελεγκτή καθώς επίσης και των εργοδοτικών συνδέσμων της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε βιομηχανικά τεμάχια που απαλλοτριώθηκαν για να ενταχθούν στις βιομηχανικές περιοχές. Επειδή, όπως αναφέρθηκε, τα βιομηχανικά τεμάχια ενοικιάζονται για άλλους σκοπούς από αυτούς που προβλέπονται στη νομοθεσία, οι πρώην ιδιοκτήτες σε περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη θα μπορούν να επανακτήσουν τις περιουσίες τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα.

Σχέδια για επιχειρηματική δραστηριότητα

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή και συγκεκριμένα σε ερώτηση αναφορικά με τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο το Υπουργείο του αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγγελία για νέα Σχέδια στήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για το σκοπό αυτό, εκπρόσωποι του ΥΕΕΒΤ διαβεβαίωσαν ότι από τα περίπου €90 εκατ. που προβλέπονται έχουν δαπανηθεί μόνο τα €66 εκατ.

Στρατηγική: Κάθε σπίτι και φ/β σύστημα

Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε στη συζήτηση αφορούσε τα Σχέδια προώθησης φωτοβολταϊκών συστημάτων Net Metering.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το Υπουργείο του προωθεί την στρατηγική «κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό σύστημα».

Στόχος, είπε, ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει στο σπίτι του φ/β σύστημα το οποίο σε 6 χρόνια θα αποσβέσει, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές των καυσίμων. Τα συστήματα αυτά θα μπορούν, όπως εξηγήθηκε, να καλύψουν το 80% των αναγκών κάθε νοικοκυριού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μια άλλη παράμετρος που εντάσσεται σ’ αυτή την στρατηγική είναι η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από τα φ/β συστήματα σε μπαταρίες, οι οποίες μπορεί σήμερα να είναι ακριβές όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της παραγωγής θα γίνουν πολύ πιο προσιτές.

Στο ίδιο πλαίσιο προωθείται και η εγκατάσταση σε κάθε υποστατικό έξυπνων μετρητών.

Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι απέστειλε επιστολή στη ΡΑΕΚ για δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για εγκατάσταση φ/β συστημάτων σε σπίτια, χωράφια και άλλα υποστατικά τα οποία να μην είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης όπως απαιτεί σήμερα η νομοθεσία.

Όπως αναφέρθηκε σύστημα Net Metering σήμερα διαθέτουν περίπου 10.000 σπίτια από τα οποία τα 3.500 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας