Ρύθμιση αγοράς καυσίμων μέσω ηλεκτροκίνησης & υγραεριοκίνησης

Κώστας Μηλικούρης  13/07/2017 14:33
Ρύθμιση αγοράς καυσίμων μέσω ηλεκτροκίνησης & υγραεριοκίνησης

Σκέψεις για προώθηση σχεδίων και κινήτρων με στόχο την εισαγωγή και αξιοποίηση τεχνολογικών εξελίξεων όπως η ηλεκτροκίνηση και η υγραεριοκίνηση επεξεργάζεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Όπως ανέφερε ο ΥΕΕΒΤ Γιώργος Λακκοτρύπης κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο του για το έτος 2015, η αξιοποίηση αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη ρύθμιση της αγοράς όσον αφορά τα συμβατικά καύσιμα.
 
Απαντώντας σε σχετικές παρατηρήσεις του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του ελέγχου των τιμών των καυσίμων, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή δουλειά από τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου του όπως η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των τιμών των καυσίμων στα πρατήρια καθώς και η μεθοδολογία αξιολόγησης των κοστολογίων των εταιρειών.
 
Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει αδυναμία στην παρακολούθηση του στοκ καυσίμων που διαθέτουν τα πρατήρια ανακοινώνοντας ότι ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου να διενεργήσει μελέτη για το ζήτημα αυτό.
 
Περεταίρω ανέφερε ότι το ΥΕΕΒΤ βρίσκεται σε επαφή με το Τμήμα Πληροφορικής για εκσυγχρονισμό του συστήματος ελέγχου των τιμών των καυσίμων και πιο γρήγορη ενημέρωση από το Τελωνείο, στη διάθεση του οποίου είναι τα τιμολόγια των εταιρειών. Ωστόσο το θέμα αυτό προσκρούει στο γεγονός ότι δεν διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή ακόμα το Τελωνείο τα τιμολόγια των εταιρειών με αποτέλεσμα η ενημέρωση του Υπουργείου να καθυστερεί.
 
Όσον αφορά το θέμα προώθησης πρατηρίων χαμηλού κόστους ο κ. Λακκοτρύπης ζήτησε πίστωση χρόνου τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό προωθείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ αφού αφορά και την χωροθέτηση τέτοιων πρατηρίων.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Βασιλικό ο Υπουργός αφού είπε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετακίνηση των αποθεμάτων του ΚΟΔΑΠ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες, εκτίμησε, πολύ σύντομα μπορούν να μετακινηθούν αφού μπορούν να φιλοξενήσουν τα αποθέματα τους οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις της VTTV και της Petrolina στο Βασιλικό.
 
Αναφορικά με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, ο Υπουργός παρέπεμψε στην ΕΠΑ, η οποία εξετάζει αίτημα 4ων εταιρειών για δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα ανεγείρει κοινές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό. Διαβεβαίωσε πάντως ότι το Διάταγμα για μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων υγραερίου από την 1.3.2019 είναι σε ισχύ.
 
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή βουλευτές αντέδρασαν έντονα όταν αναφέρθηκε πως η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού από το 2011/12 άρχισε έρευνα για τις τιμές των καυσίμων, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας