Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία είναι μεταξύ των θυμάτων της μεγάλης κυβερνοεπίθεσης που εξαπέλυσαν χθες Τρίτη χάκερς σε διεθνές επίπεδο.
Οι αρχές της Ουκρανίας πάντως καθησυχάζουν λέγοντας ότι η επίθεση αντιμετωπίστηκε και δεν υφίσταται θέμα ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό.
Η Ουκρανία φέρεται να είναι η πρώτη χώρα που πλήγηκε από την κυβερνοεπίθεση ενώ ακολούθησε η Ρωσία και άλλες χώρες.
Το πρακτορείο Ιντερφάξ μεταδίδει ότι μετά την Ουκρανία και τη Ρωσία, μεταξύ των χωρών που επλήγησαν είναι η Ιταλία, το Ισραήλ, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Αργεντινή, η Τσεχία και η Γερμανία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για επέκταση του ιού και στην Κίνα.
Στην Ουκρανία, έγιναν στόχος το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς επίσης τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Αντόνοβ.
Στη Ρωσία, οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Bashneft ανακοίνωσαν ότι δέχθηκαν επίσης επίθεση.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ιός, ο οποίος μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο ιός έπληξε και την Ινδία, όπου σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, μπλοκαρίστηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα στο λιμάνι "Τζαβαχαρλάλ Νεχρού", με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται η προέλευση εμπορευματοκιβωτίων.