Νέα διαδικασία για έλευση μικρών ποσοτήτων ΦΑ

  19/05/2017 14:28
Νέα διαδικασία για έλευση μικρών ποσοτήτων ΦΑ

Στους διαγωνισμούς, τους οποίους θα προωθήσει η ΔΕΦΑ για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο αναφέρθηκε σε δηλώσεις σήμερα Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο κ. Λακκοτρύπης, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες Πέμπτη όπως εξουσιοδοτήσει τη ΔΕΦΑ να προβεί σε δύο διαφορετικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι όμως σχετίζονται μεταξύ τους.
 
Όπως εξήγησε, ο πρώτος διαγωνισμός αφορά τις υποδομές για έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ο δεύτερος την προμήθεια αυτού καθεαυτού του φυσικού αερίου. 
 
Όπως είπε ο Υπουργός «η βασική διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες είναι ότι τώρα, σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ, έχουμε διαχωρίσει τις υποδομές από την έλευση του φυσικού αερίου αυτού καθεαυτού». 
 
Ο λόγος που έγινε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη,  είναι «για να μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε μια μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις προηγούμενες προσπάθειες» και αυτό αφού «οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρειάζονται στην Κύπρο είναι πολύ μικρές. Τα κόστη για τις υποδομές όμως είναι δυσανάλογα υψηλά». 
 
«Αυτό μας ανάγκαζε να αυξάνουμε συνεχώς τις ποσότητες για μακροχρόνια συμβόλαια, σε σημείο που ενδεχομένως να προκαλούσε και υπέρμετρο ρίσκο για την Αρχή Ηλεκτρισμού, που θα είναι και ο κύριος καταναλωτής του καυσίμου – σε πρώτο στάδιο θα είναι ο μόνος και στη συνέχεια, ο κυριότερος» ανέφερε. 
 
Περαιτέρω ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι «αυτή η διαδικασία τώρα είναι χωρισμένη σε δύο και θα βγουν οι υποδομές με τη διαδικασία του Β.Ο.Τ. (Build Operate Transfer) και θα μας επιτρέψει πλέον να φέρουμε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο, με πολύ πιο μικρές ποσότητες και να συμπληρώνουμε ό,τι επιπλέον χρειαζόμαστε από αυτό που ονομάζεται spot-market». 
 
Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι το τελευταίο διάστημα, με τη μείωση των τιμών στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, «είδαμε μια σύγκλιση στις τιμές του spot-market του φυσικού αερίου και των μακροχρόνιων συμβολαίων, που μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε αυτή την προσπάθεια με τη μέθοδο που έχω περιγράψει». 
 
«Στο 2020 έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόστιμα για ρύπους εάν δεν εισαγάγουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής» σημείωσε ακόμα ο Υπουργός προσθέτοντας πως «υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι που αφορούν αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, τις οποίες έχει αρχίσει να μελετά η Αρχή Ηλεκτρισμού ως εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος». 
 
«Θεωρούμε όμως ότι και για άλλους, πολλούς λόγους και οφέλη που θα προκύψουν πρέπει να προσπαθήσουμε να φέρουμε το φυσικό αέριο στην Κύπρο» κατέληξε ο κ. Λακκοτρύπης.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας