Η ΑΗΚ οδηγεί την Κυπριακή Κοινωνία προς την Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη

  12/05/2017 13:29
Η ΑΗΚ οδηγεί την Κυπριακή Κοινωνία προς την Αειφόρο Πράσινη Ανάπτυξη

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει προβεί σε αποφάσεις και υλοποίηση σημαντικών έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας κατά την τελική χρήση, υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και εξοικονόμησης ενέργειας στις μεταφορές, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα κύκλο έργων και ενεργειών προς την Πράσινη και Αειφόρο ανάπτυξη. 
 
Με αυτό τον τρόπο, υλοποιώντας τα έργα αυτά, τα οποία αποτελούν μόνο την αρχή μιας ολοκληρωμένης και ορθολογιστικής προσέγγισης, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οδηγεί την Κυπριακή Κοινωνία δίνοντας παραδείγματα προς την ορθή κατεύθυνση μειώνοντας τις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων και την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και οδηγώντας προς την αειφόρο ανάπτυξη.
 
Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται αφού η ΑΗΚ ακολουθεί πιστά τις Οδηγίες και παραινέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις δεδηλωμένες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους εναρμονισμένους με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την Πράσινη Ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας για αειφόρο ανάπτυξη.  Μέσα από τις αποφάσεις της και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, οδηγεί πρωτοποριακά την Κυπριακή Κοινωνία προς την αειφόρο και Πράσινη ανάπτυξη. 
 
Φωτοβολταϊκό Πάρκο 3MW στο Τσέρι
 
Ένα από τα μεγαλύτερα Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Κύπρο τέθηκε  σε λειτουργία τον   Μάιο του 2014. Πρόκειται για μια ακόμη δραστηριότητα της ΑΗΚ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το φ/β αυτό πάρκο κατασκευάστηκε στο χώρο του Υποσταθμού Ψηλής Τάσης της ΑΗΚ στο Τσέρι και έχει ισχύ 3 MWp. 
 
Το πάρκο αποτελείται από 12,000 ηλιακά πλαίσια και καλύπτει έκταση 4,6 εκταρίων. Με τη λειτουργία του το πάρκο παράγει 5000 ΜWh/χρόνο και η εξοικονόμηση σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι 3,600 τόνους CO2/χρόνο. 
 
pin1

 
Το σύστημα θεμελίωσης που χρησιμοποιήθηκε είναι με πασσάλους κατ’ ευθείαν στο έδαφος αντί θεμελίωσης με χρήση μπετόν, το οποίο βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωματουργικών έργων, καθώς επιτρέπει την τοποθέτηση σε εδάφη με ελαφρά κλήση. 
 
Το έργο αδειοδοτήθηκε στα πλαίσια του μειοδοτικού διαγωνισμού που προκήρυξε το Ειδικό Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) το 2012 για την πώληση ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 50MW.  
 
Ο μειοδοτικός διαγωνισμός έγινε τον Ιανουάριο 2013 και η διαδικασία αδειοδότησης διήρκεσε από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Κατά την περίοδο αυτή εκπονήθηκε και εγκρίθηκε Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), εκδόθηκαν η Πολεοδομική Άδεια και η «Εξαίρεση από Άδεια Κατασκευής Σταθμού Παραγωγής από Φωτοβολταϊκά» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου και η Άδεια Οικοδομής από την Τοπική Αρχή.  
 
Το Φ/Β πάρκο Υ/Σ Τσερίου πωλεί ηλεκτρική ενέργεια προς 8,6 cent/kwh.  Με βάση τους όρους του Διαγωνισμού η διαφορά μεταξύ του κόστους αποφυγής και της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το Φ/Β Πάρκο κατατίθεται στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ. 
 
Σημειώνεται ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από το συγκεκριμένο πάρκο είναι η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
 
Οι δράσεις της ΑΗΚ για προώθηση της Αειφόρου Πράσινης Ανάπτυξης παρουσιάζονται στο πλαίσιο της 13ης Έκθεσης Εξοικονόμησης Ενέργειας « SAVΕNERGY 2017» μεταξύ 12 και 14 Μαΐου 2017, στους χώρους της πρώην Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, περίπτερο αρ. 6. 
 
ahk poster
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας