Υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα 

  10/10/2016 10:06
Υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα 

Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η συμφωνία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα της Κύπρου, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 
Στο περιθώριο του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ενέργεια, που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, τη συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ο «υπουργός» Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.
 
Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας, που αφορούν την όδευση και το μήκος του καλωδίου, καθώς και το κόστος του project, θα συζητηθούν από ομάδα ειδικών σε συνάντηση που θα γίνει αργότερα, χωρίς να διευκρινίζεται ο ακριβής χρόνος.  
 
Με αυτό το project εκτιμάται ότι τα κατεχόμενα θα μπορούν μελλοντικά να διασυνδεθούν με τα ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το πλαίσιο συμφωνίας που θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο «υπουργός» Ενέργειας του ψευδοκράτους, μέσω του καλωδίου δεν θα γίνονται μόνο εισαγωγές από την Τουρκία, αλλά και εξαγωγές από τα κατεχόμενα, όποτε υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Στην Τουρκία για να συμμετάσχει στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενέργειας μετέβη την Κυριακή και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. 
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή για την ενέργεια. Η ενέργεια θα γίνει μια νέα δύναμη ώθησης της περιοχής. Η ενέργεια ως εγγύηση της ειρήνης θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη σημασία της περιφερειακής ευημερίας”.

Όπως ανέφερε οι εργασίες για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με υποθαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης με την εφαρμογή του συστήματος τα κατεχόμενα θα συνδεθούν με το ηλεκτρικό σύστημα της Μεσογείου και της Ευρώπης. 

Στο συνέδριο συμμετέχει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν ο οποίος φτάνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ενώ θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Στο συνέδριο συμμετέχουν  ακόμη ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαντούρο, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλιγέβ κ.α.
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας