Η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ δεν προέχει

  07/10/2016 10:34
Η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ δεν προέχει

Μπορεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόικας στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ παραμένει ως ανοιχτό ζήτημα στην ατζέντα της, ωστόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση φαίνεται πως παραμένει  στη συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και τις συντεχνίες, παρά τις παρατηρήσεις τις Κομισιόν στον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο.
 
Ειδικότερα, στην τελευταία παράγραφο του ελέγχου γίνονται συστάσεις για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση και αναμόρφωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές στο τομέα.
 
Όπως επισημαίνουν, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξαίρεσε την ΑΗΚ από τις ιδιωτικοποιήσεις, η Αρχή Ηλεκτρισμού περιέχεται στο κείμενο του 2013 περί ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με την Cyta και το κρατικό λαχείο, όμως δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων. Άλλες κινήσεις που προέχουν είναι ο άμεσος ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ, η θέσπιση νέων κανόνων για την αγορά της ενέργειας, καθώς και η διασπορά των πηγών παραγωγής ενέργειας, επενδύοντας σε εναλλακτικές πηγές, όπως το φυσικό αέριο, τα φωτοβολταϊκά και οι αιολικές πηγές.
 
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας