Σε τρία χρόνια η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 

  20/09/2016 13:32
Σε τρία χρόνια η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 

Σχεδόν τρία χρόνια αναμένεται ότι θα χρειαστούν για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλούς παραγωγούς, όπως διαφάνηκε μέσα από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, όπου τέθηκε επί τάπητος η νέα τάξη πραγμάτων στα ενεργειακά θέματα, σε διαδοχικές συναντήσεις της Επιτροπής με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ).
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε πως τα όσα ακούστηκαν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία του εγχειρήματος.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βότση, ο ΔΣΜ θα χρειαστεί οκτώ μήνες για να καταρτίσει τους κανόνες για τη λειτουργία του συστήματος, βάσει του κανονιστικού πλαισίου που ετοίμασε η ΡΑΕΚ, ενώ οι διαδικασίες για το λογισμικό, το οποίο χρειάζεται για να λειτουργήσει το όλο σύστημα, θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι ο ΔΣΜ θα πρέπει να καταστεί ανεξάρτητη αρχή, με την Κυβέρνηση να ετοιμάζει ήδη σχετική πρόταση, καθώς και ότι χρειάζεται στελέχωση του ΔΣΜ και της ΡΑΕΚ.

Ωστόσο, παρουσιάζονται διαφωνίες για το θέμα της στελέχωσης του ΔΣΜ, ο οποίος από την πλευρά του υποστηρίζει στελέχωση με υπαλλήλους σε χαμηλότερες θέσεις, σε αντίθεση με το οργανόγραμμα που καταρτίστηκε από τη ΡΑΕΚ που περιλαμβάνει περισσότερες διευθυντικές θέσεις.

«Θεωρούμε ότι αυτό το εγχείρημα είναι άπιαστο όνειρο κι έτσι θα εξελιχτεί, αν λάβει κανείς υπόψιν πώς λειτουργούν τα πράγματα με τις προσφορές, με τις ενστάσεις» δήλωσε ο κ. Βότσης.
«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι το συμφέρον των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, που επιτέλους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή μιας ανταγωνιστικής αγοράς που θα ρίξει τις τιμές» υπογράμμισε.

Ανέφερε δε ότι στο πλαίσιο του νέου μοντέλου της αγοράς η ΑΗΚ θα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός με αρκετό μερίδιο αγοράς στο όλο σύστημα.
Είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία παρουσία και του Υπ. Εμπορίου και η Επιτροπή θα υποβάλει εισήγηση με βάση την οποία να λειτουργήσει γρηγορότερα η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας θα προέλθει μόνο με ένα νέο μοντέλο της αγοράς, το οποίο συζητείται, φαίνεται ωστόσο ότι είναι ακόμα μακριά, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού.
Η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας είναι αυτή που θα δώσει δύναμη στην ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένο ότι μια οικονομία είναι ανταγωνιστική εφόσον μπορεί να έχει φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, σημείωσε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση που διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίας, από τους 77 υπαλλήλους που χρειάζεται ο ΔΣΜ, η ΑΗΚ ζητά οι δύο να είναι διευθυντές (κλίμακα Α15) και 11 βοηθούς διευθυντές (κλίμακα Α14+), τη στιγμή που ο ίδιος ο ΔΣΜ δεν συμφωνεί με μια τέτοια ρύθμιση.
«Αν η ΑΗΚ ζητά για 77 υπαλλήλους του ΔΣ, 11 βοηθούς διευθυντές και 2 διευθυντές, τι γίνεται ή πόσοι υπάρχουν σε αυτές τις πολύ ψηλές κλίμακες, εν μέσω ύφεσης, στην ίδια την ΑΗΚ η οποία εργοδοτεί χιλιάδες υπαλλήλους» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον ΔΣΜ όπως μαζί με τη ΡΑΕΚ προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς σε ό, τι αφορά τη λήψη των αποφάσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος του πολίτη.

Δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ στη σημερινή συνεδρία διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ ότι θα στηρίξει το δύσκολο έργο που έχει αναλάβει η ΡΑΕΚ όπως επίσης και το αίτημα της ΡΑΕΚ για επαρκή και ορθολογιστική στελέχωση έτσι ώστε η Αρχή να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και αρμοδιότητες της.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε παράλληλα από τα μέλη της ΡΑΕΚ «οι αποφάσεις τους να έχουν πάντα ως γνώμονα το καλό των καταναλωτών με τη διαμόρφωση μιας ανθρωποκεντρικής ενεργειακής στρατηγικής» αλλά και όπως η ΡΑΕΚ λειτουργεί ως μια πραγματικά ανεξάρτητη Αρχή η οποία δεν θα δέχεται υποδείξεις από κανένα και η οποία θα παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα όταν συζητούνται σοβαρά ζητήματα ενέργειας για τα οποία μάλιστα η Κυβέρνηση δεν ζητά τη γνώμη της όπως στην περίπτωση συμπερίληψης της ΑΗΚ στις ΔΟΚΕ και ανεξαρτητοποίησης του ΔΣΜ.
 
 

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας